JPMorgan a vândut active de 25 miliarde dolari din cauza pierderilor cauzate de „Balena din Londra”
Directorul general al JPMorgan, Jamie Dimon, a declarat recent că banca a vândut obligaţiuni şi alte instrumente financiare, înregistrând un profit de un miliard de dolari, care va fi utilizat pentru a compensa pierderi de peste două miliarde de dolari. În urma acestei decizii, impactul negativ al pierderilor din trading asupra rezultatului din al doilea trimestru va fi mai redus.
Vânzarea de instrumente financiare profitabile dintr-un alt segment al portofoliului băncii va creşte costurile instituţiei de credit prin taxarea profiturilor şi eliminarea câştigurilor pe care activele vândute le-ar fi generat în viitor, notează Reuters.
Câştigul din vânzarea activelor ar putea asigura o contribuţie de circa 16 cenţi la câştigul pe acţiune pentru trimestrul al doilea, aproximativ o cincime din total, consideră analiştii. Însă, în loc să creeze valoare pentru investitori, tranzacţia nu face decât să mute profitul din instrumente financiare în raportul financiar al băncii.
„Au luat două decizii proaste. Prima a fost asumarea de riscuri pe instrumente derivate pe care nu le înţelegeau. A doua este vânzarea de active cu venit ridicat, pe care nu le pot înlocui”, a declarat Lynn Turner, consultant şi fost contabil-şef al Comisie pentru Bursă şi Valori Mobiliare din SUA.
Pe o piaţă dominată de dobânzi mici, JPMorgan va avea probleme să genereze cu banii obţinuţi un venit comparabil cu cel pe care îl aduceau activele vândute.
Dimon a anunţat prima dată vânzări de active în prima parte a lunii mai, odată că pierderea de peste două miliarde de dolari înregistrată la biroul din Londra al băncii de către traderul Bruno Iksil, numit şi „Balena din Londra” pe pieţele financiare din cauza poziţiilor masive asumate. La momentul respectiv, Dimon a notat că JPMorgan poate înregistra profit de încă opt miliarde de dolari din vânzarea unor instrumente financiare.
Nu este clar când a vândut JPMorgan activele, iar banca nu a divulgat valoarea activelor vândute. Un reprezentant al băncii a refuzat să comenteze.
Totuşi, luând în calcul raportări ale băncii care arată că a obţinut de obicei un profit de sub 4% din vânzarea unor astfel de active, JPMorgan ar fi trebuit să vândă instrumente financiare de 25 de miliarde de dolari pentru un câştig de un miliard de dolari, potrivit unei analize Reuters.
Analiştii anticipează un profit de 90 de cenţi pe acţiune în trimestrul al doilea, comparativ cu estimarea de 1,24 dolari anterioară anunţării pierderilor masive din trading şi cu 1,27 dolari pe acţiune înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Taxele pe câştigul de un miliard de dolari, dacă ar fi calculate la nivelul de 38% folosit de JPMorgan în informările pentru analişti, ar lăsa banca cu un câştig net de 620 de milioane de dolari, sau 16 cenţi pe acţiune.
Pierderile băncii din tranzacţiile biroului de investiţii din Londra ar putea creşte, amplificând presiunea asupra băncii pentru vânzarea de noi active. Unii analişti afirmă că pierderile totale ar putea depăşi cinci miliarde de dolari, întrucât piaţa derivatelor pe care au fost efectuate tranzacţiile are o lichiditate redusă, iar preţurile actuale nu sunt favorabile băncii.
JPMorgan Chase a anunţat în mai o pierdere de cel puţin două miliarde de dolari în urma unor greşeli ale biroului londonez în elaborarea şi executarea strategiei de tranzacţionare cu derivate financiare.