JPMorgan: Alţi trei directori executivi sunt aşteptaţi să demisioneze

Trei directori executivi ai JPMorgan vor fi înlăturaţi în următoarele zile din conducerea celei mai mari bănci americane, fiind responsabili pentru strategia de hedging care a provocat o pierdere de cel puţin 2 miliarde de dolari şi a afectat reputaţia instituţiei, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 14 mai 2012, 09:44
JPMorgan: Alţi trei directori executivi sunt aşteptaţi să demisioneze

Surse apropiate situaţiei au declarat pentru Reuters că cei trei ar trebui să demisioneze în această săptămână, fiind consideraţi răspunzători pentru criza de la divizia Chief Investment Office în urma căreia banca a pierdut cel puţin 2 miliarde de dolari.

JPMorgan „se aşteaptă” să accepte în această săptămână demisia Inei Drew, director executiv de investiţii şi unul dintre cei mai bine plătiţi angajaţi ai băncii, au afirmat sursele citate.

Totodată, banca vrea demisiile a doi dintre directorii executivi subordonaţi lui Drew, Achilles Macris şi Javier Martin-Artajo, care lucrează la birourile din Londra ale JPMorgan.

Divizia condusă de Drew a făcut greşeli în administrarea unui portofoliu mare de derivate bazate pe obligaţiuni, potrivit băncii. Portofoliul include numeroase straturi de instrumente folosite în hedging care au devenit prea complexe şi prea mari pentru a putea fi gestionate şi lichidate rapid în caz de necesitate, calităţi de bază într-o piaţă volatilă cu rulaje reduse unde viteza de reacţie a traderilor poate face diferenţa.

Drew şi-a înaintat de mai multe ori demisia în ultimele săptămâni, pe măsură ce magnitudinea crizei de la divizia pe care o conduce a devenit tot mai clară, potrivit uneia dintre surse. Demisia nu a fost acceptată imediat datorită performanţelor anterioare ale ei în conducerea băncii.

Până joi, când a fost recunoscută oficial pierderea, Drew era considerată drept unul dintre cei mai buni manageri de risc.

În ultimii doi ani financiari încheiaţi, Ina Drew a încasat compensaţii totale de peste 30 milioane de dolari.

Ratingul de credit al băncii a fost retrogradat vineri de către agenţia Fitch, iar Standard & Poor’s a anunţat că ar putea lua o decizie similară, în urma pierderii anunţate joi de bancă.

Incidentul clatină serios şi imaginea directorului general al JPMorgan Chase, Jamie Dimon, devenit în ultimii ani cel mai bine cunoscut bancher american şi principalul critic al reglementării sectorului financiar.

New York Times a publicat duminică o serie de remarci făcute de Dimon recent în Dallas. Şeful JPMorgan a calificat drept „infantile” şi „nonfactuale” criticile privind băncile „prea mari ca să cadă” ale fostului preşedinte al Rezervei Federale a SUA Paul Volcker şi ale lui Richard Fisher, preşedintele Rezervei Federale din Dallas.

Dimon este membru în consiliul Rezervei Federale din New York, poziţie din care i-a fost cerută demisia de către Elizabeth Warren, care a prezidat comisia din Congres responsabilă de supravegherea TARP, programul de salvare a băncilor din bani publici instituit în timpul crizei financiare din 2007-2009.

Şeful JPMorgan şi-a nuanţat însă poziţia în urma pierderii anunţate joi. Într-nu interviu difuzat duminică de NBC, Dimon a declarat că modul în care banca a gestionat şi supravegheat portofoliul respectiv de derivate a fost „superficial” şi „prost”, iar directorii executivi au reacţionat greşit la mai multe „steguleţe roşii” apărute în ultimele luni.

El a adăugat că directorii respectivi „s-au înşelat complet” în mai multe declaraţii publice făcute în aprilie, când au început să fie criticaţi în presă privind pierderile din tranzacţii cu derivate.

Pierderea şi aparenta incapacitate a lui Dimon de a identifica şi remedia la timp deficienţele au lovit serios reputaţia şi imaginea JPMorgan, oferind totodată noi argumente pentru intensificarea reglementării şi controlului exercitat de autorităţi asupra marilor bănci.

Valoarea de piaţă a grupului financiar a scăzut cu 15 miliarde de dolari vineri la New York, analiştii şi investitorii arătându-se şocaţi că Dimon nu a supravegheat portofoliul de derivate atât de atent cum se credea.

Înaintea incidentului de săptămâna trecută, Dimon era lăudat pentru performanţele bune ale băncii în perioada crizei de pe piaţa creditelor ipotecare subşrime din SUA şi crizei financiare mondiale.

Strategia sa pentru amortizarea incidentului pare a fi să-şi ceară scuze repetat şi să admită public că atât el, cât şi banca, au făcut greşeli importante.

Dimon nu a explicat însă cu exactitate de ce s-a ajuns la astfel de pierderi, refuzând să descrie detaliile tranzacţiilor respective.

Banca estimează că pierderile ar putea depăşi 3 miliarde de dolari după lichidarea tuturor poziţiilor asumate de divizia condusă de Ina Drew.

Nici JPMorgan nu a dezvăluit detalii privind tranzacţiile respective, însă surse din piaţă susţin că incidentul a pornit de la aceleaşi instrumente financiare complexe, structurare în straturi, care au stat la baza crizei financiare de acum trei ani. JPMorgan a participat în anii 90 la crearea şi organizarea pieţei derivatelor credit-default swap (CDS) şi s-a implicat ulterior în operaţiuni cu derivate şi mai complexe, implicând indici şi contracte sintetice pe obligaţiuni, care tranzacţionează riscul de default fără vreo expunere pe datoriile reale.

Potrivit unor traderi, divizia condusă de Ina Drew a aşezat aceste tranzacţii în straturi astfel încât banca era expusă la mişcări în ambele direcţii ale valorii obligaţiunilor. Mărimea poziţiilor JPMorgan şi rulajul relativ redus al pieţelor pe care erau tranzacţionate aceste instrumente a făcut imposibilă lichidarea rapidă a poziţiilor, astfel că banca a rămas cu pierderi uriaşe.

Te-ar mai putea interesa și
Scăderea programului de lucru duce la disensiuni în interiorul Guvernului spaniol. Executivul și-a luat angajamentul față de sindicate ca săptămâna de lucru să fie de 37,5 ore
Scăderea programului de lucru duce la disensiuni în interiorul Guvernului spaniol. Executivul și-a luat angajamentul față ...
Viziunile diferite ale partidelor care formează coaliţia guvernamentală din Spania cu privire la modul cum ar trebui implementată măsura reducerii duratei programului săptămânal de lucru,......
Statele Unite impun sancțiuni împotriva unui grup IT din China, pe care-l acuză că sprijină hackeri care sabotează companii americane
Statele Unite impun sancțiuni împotriva unui grup IT din China, pe care-l acuză că sprijină hackeri care sabotează ...
Guvernul american a anunţat vineri că va adopta sancţiuni contra unui grup chinez specializat în securitate cibernetică, ...
Vinurile roșii franțuzești se confruntă cu un declin „existenţial”, din cauza schimbării gusturilor printre consumatorii tineri
Vinurile roșii franțuzești se confruntă cu un declin „existenţial”, din cauza schimbării gusturilor printre ...
Vinurile roşii franţuzeşti se confruntă cu un declin "existenţial" dacă nu se adaptează, pentru că generaţiile tinere ...
Ministerul Dezvoltării a publicat în dezbatere publică priorităţile pentru Programul Anghel Saligny
Ministerul Dezvoltării a publicat în dezbatere publică priorităţile pentru Programul Anghel Saligny
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a publicat vineri, spre dezbatere publică, un proiect ...