Luna trecută, Goldman Sachs şi JPMorgan Chase au anunţat că îşi vor restrânge afacerile din Rusia, devenind primele mari bănci americane care vor ieşi de pe piaţa rusească după invadarea Ucrainei, o decizie care pune presiune şi asupra rivalilor să facă acelaşi lucru.
În scrisoarea sa anuală către acţionari, analizată şi aşteptată cu nerăbdare, Dimon a cerut Statelor Unite să-şi sporească prezenţa militară în Europa şi a reiterat solicitarea de a dezvolta un plan pentru asigurarea securităţii energetice.
Dimon nu a furnizat un interval de timp privind potenţialele pierderi ale JPMorgan în Rusia, dar a declarat că banca este îngrijorată de impactul secundar al conflictului din Ucraina asupra companiilor şi ţărilor.
În ultimele luni, băncile globale au publicat informaţii privind expunerea lor la Rusia, dar Dimon este cel mai important om de afaceri care nu a comentat încă impactul mai amplu al războiului.
„America trebuie să fie pregătită pentru posibilitatea unui conflict extins în Ucraina, cu evoluţii neprevăzute. Ar trebui să ne pregătim pentru ce e mai rău şi să sperăm la ce e mai bun”, a afirmat preşedintele director general al celei mai mari bănci americane în funcţie de active.
El cerut Statelor Unite să revină în Acordul de liber-schimb transpacific (TPP), unul dintre cele mai mari acorduri comerciale multinaţionale din lume.
Referindu-se la mediul macroeconomic, Dimon a declarat că numărul majorărilor de dobândă de către Rezerva Federală a SUA (Fed) „ar putea fi semnificativ mai ridicat decât se aşteaptă piaţa”.
Deşi Dimon susţine că nu este îngrijorat de expunerea băncii la Rusia, el a declarat că războiul din Ucraina va încetini economia mondială şi va afecta timp de decenii geopolitica.
„Ne confruntăm cu dificultăţi la fiecare pas: pandemia, acţiuni guvernamentale fără precedent, o redresare solidă după o recesiune globală profundă, alegeri intens polarizate în SUA, o inflaţie ridicată, războiul din Ucraina şi sancţiunile semnificative impuse Rusiei”, a susţinut şeful JPMorgan.