JSW Steel, cel mai mare producător de oțel din India, va depune o ofertă pentru preluarea fabricii ArcelorMittal Galați

JSW Steel, cel mai mare producător de oțel din India, va depune o ofertă pentru preluarea fabricii ArcelorMittal Galați, au declarat trei surse pentru Reuters, și va intra în competiție cu companiile Metinvest din Ucraina și cu Marcegaglia din Italia.
Economica.net - joi, 21 iun. 2018, 14:35
JSW Steel, cel mai mare producător de oțel din India, va depune o ofertă pentru preluarea fabricii ArcelorMittal Galați

Compania ArcelorMittal, cel mai mare producător de oțeluri din lume, vrea să vândă combinatul siderurgic din Galaţi, împreună cu alte cinci active, pentru a compensa preluarea Ilva, cea mai mare oţelărie din Europa, a anunţat presa internaţională în luna martie a acestui an.

Analiștii băncii de investiții Jefferies estimează că valoarea combinată a activelor de vânzare este de 752-940 milioane de dolari, iar cea mai mare dintre aceste active este Galați, cea mai mare fabrică de oțel din țară care are aproximativ 5.600 de persoane.

Consorțiul Bank of America-Merrill Lynch se ocupă de vânzare, pe care intenționează să o finalizeze până la sfârșitul anului 2018. Potrivit Comisiei Europene, ArcelorMittal a fost de acord să ofere o sumă încă necunoscută cumpărătorului care va cumpăra oțelăria din Galati pentru a se asigura că producția sa de oțel crește, iar uzina rămâne viabilă și competitivă.

Potrivit Reuters, ArcelorMittal a refuzat să comenteze informația.

JSW, care dorește să-și extindă capacitatea de producție a oțelului în afara Indiei cu 10 milioane de tone pe an, a refuzat, de asemenea, să comenteze.

Anterior, surse din piață au spus că firmele Marcegaglia și Metinvest au dorit să depună o ofertă comună pentru această fabrică, dar un purtător de cuvânt al Metinvest a declarat pentru Reuters că fabricantul de oțel va licita singur.

„Nu luăm în considerare parteneriate sau consorții. Metinvest este un grup puternic și capabil financiar de a participa în mod independent la licitația pentru oricare dintre activele propuse de ArcelorMittal”, a spus purtătorul de cuvânt al Metinvest.

Marcegaglia nu a răspuns la cererea Reuters de a comenta informație. Anterior, compania a făcut parte dintr-un consorțiu cu compania ArcelorMittal care licita pentru uzina din Ilva înainte ca Comisia Europeană să-l forțeze să se retragă.

În luna mai, JSW a fost de acord să plătească suma de 55 milioane de euro pentru fabrica din Aferpi din Piombino din Italia, ca parte a planului său de a se extinde în afara Indiei. Fabrica are o capacitate anuală de 2,5 milioane de tone.

Anul trecut, JSW a alocat un miliard de dolari pentru achiziții și extinderi.

Fabrica din Galați are o capacitate brută de producție de 3,4 milioane tone  de oțel pe an și o capacitate de rulare de 6,2 milioane de tone. 

ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgică şi minieră din lume, prezentă în peste 60 de ţări, în 19 dintre acestea având unităţi proprii de producţie. În 2017 ArcelorMittal a înregistrat o cifră de afaceri de 68,7 miliarde de dolari şi o producţie de oţel de 93,1 milioane de tone.

În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi, Iaşi, Roman şi Hunedoara.

Combinatul siderurgic gălăţean a fost privatizat de statul român în anul 2001. Iniţial, unitatea siderurgică a fost cumpărată de Mittal Steel care ulterior a fuzionat cu o companie franco-belgiană şi a devenit ArcelorMittal. Dacă la momentul cumpărării combinatul avea aproximativ 27.000 de angajaţi, în prezent unitatea mai are 5.400 de salariaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Un român cheltuiește, în medie, 35,42 euro pe suplimente alimentare față de 89 de euro cât este consumul pe cap de locuitor în Europa, potrivit unui studiu Cegedim, publicat de Type Nature,......
Aeroportul Otopeni va avea sălile de aşteptare dotate cu banchete noi, de 1,85 milioane lei
Aeroportul Otopeni va avea sălile de aşteptare dotate cu banchete noi, de 1,85 milioane lei
Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) vrea să achiziţioneze 450 de banchete pentru pasageri, cu 1,85 milioane ...
Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: UE riscă majorarea importului de gaze mai scumpe, pentru a câştiga încrederea SUA
Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: UE riscă majorarea importului de gaze mai scumpe, pentru a câştiga încrederea ...
Uniunea Europeană (UE) ar putea importa mai multe gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA, pentru a reduce deficitul comercial ...
Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore semi-submersibilă contractată pentru Neptun Deep, a ajuns la Constanţa
Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore semi-submersibilă contractată pentru Neptun Deep, a ajuns la Constanţa
Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore semi-submersibilă contractată pentru Neptun Deep, a ajuns la Constanţa, ...