JTI semnalează erori în legea de transpunere a Directivei Tutunului. CCR ar putea să o respingă

Compania niponă de ţigarete JTI semnalează erori în legea de transpunere a Directivei Tutunului, de natură să ducă la respingerea ei de către Curtea Constituţională, potrivit unui comunicat al companiei.
Economica.net - joi, 06 oct. 2016, 09:40
JTI semnalează erori în legea de transpunere a Directivei Tutunului. CCR ar putea să o respingă

‘Salutăm eforturile Parlamentului de a debloca transpunerea Directivei Tutunului, precum şi acordul Ministerului Sănătăţii în acest sens. Totodată, solicităm Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor să se asigure că, înainte de votul în plen, vor fi îndreptate două erori de tehnică legislativă’, a declarat Gilda Lazăr, director Corporate Affairs&Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria.

Potrivit reprezentantului companiei, este vorba despre votarea în şedinţa comisiilor a unei prevederi potrivit căreia legea să poată fi modificată şi completată ulterior prin legislaţie secundară şi nu tot prin lege, ordonanţă de urgenţă sau ordonanţă (acte juridice cu forţă echivalentă).

‘Atragem atenţia că această prevedere poate constitui motiv de respingere a legii de transpunere de către Curtea Constituţională, ducând la prelungirea întârzierii întregului proces legislativ şi aducând prejudicii atât producătorilor, cât şi bugetului de stat’, a menţionat Gilda Lazăr.

Conform acesteia, a doua eroare se referă la necorelarea termenelor pentru intrarea în vigoare a diverselor prevederi. Potrivit votului comisiilor de raport, legea ar urma să intre în vigoare la 30 de zile după publicare, normele de aplicare a acesteia să fie adoptate abia după 45 de zile, iar noile avertismente de pe pachete să fie folosite de la 1 ianuarie 2017. Pentru a asigura continuitatea producţiei şi aprovizionării pieţei, aceste prevederi trebuie să intre în vigoare la aceeaşi dată. În caz contrar, în perioada dintre intrarea în vigoare a legii şi 1 ianuarie, nu vor mai putea fi fabricate, dar vor putea fi puse pe piaţă produsele actuale. Pe de altă parte, dacă între timp apar normele, vor putea fi fabricate, dar nu vor putea fi puse pe piaţă produse conforme reglementărilor viitoare.

‘Sperăm ca propunerile noastre constructive să fie luate în considerare de către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, iar erorile semnalate să fie îndreptate înaintea votului în plen de la începutul săptămânii viitoare’, a conchis Gilda Lazăr.

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria își va reduce bugetul destinat Apărării, în contextul unei economii slăbite
Ungaria își va reduce bugetul destinat Apărării, în contextul unei economii slăbite
Ungaria intenţionează să reducă bugetul alocat Apărării începând de anul viitor, tocmai când Donald Trump, unul dintre principalii susţinători ai ideii că statele membre NATO ar trebui......
Ciolacu, despre lucrările făcute în zonele inundate din Galați: După ce se vor finaliza investiţiile în primul rând şi la Apele Române, sunt ferm convins că ceea s-a întâmplat nu o să se mai întâmple (Video)
Ciolacu, despre lucrările făcute în zonele inundate din Galați: După ce se vor finaliza investiţiile în primul rând ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, la Galaţi, după ce a vizitat zonele inundate din localitatea Pechea, că ...
MMSS: 942.889 de persoane cu dizabilități erau înregistrate la 30 iunie 2024
MMSS: 942.889 de persoane cu dizabilități erau înregistrate la 30 iunie 2024
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la finele lunii iunie 2024, de 942.889, dintre care 98,34% (927.275 de ...
Compania T-Mobile a fost victima unui atac de piraterie cibernetică lansat de serviciile secrete chineze –  surse WSJ
Compania T-Mobile a fost victima unui atac de piraterie cibernetică lansat de serviciile secrete chineze – surse ...
Compania de telecomuncații T-Mobile s-a numărat printre entitățile atacate de o operațiune de spionaj cibernetic realizată ...