De asemenea, producătorul de ţigări vrea să relocalizeze producţia de la o fabrică de produse OTP (other tobacco products) din Germania, se arată într-un comunicat publicat marţi de JTI.
Grupul japonez acuză schimbări semnificative şi susţinute ale climatului global în care îşi desfăşoară afacerile.
„Situaţia economică dificilă, accizele şi comerţul ilegal (contrabanda cu ţigări – n.r.) au declanşat scăderea volumului de ţigări vândute pe mai multe pieţe cheie din Europa. Situaţia este agravată de legislaţia tot mai dură, inclusiv Directiva europeană privind produsele din tutun (TPD2), care va reduce semnificativ numărul de formate de pachete care vor fi produse pentru diverse pieţe. Toate acestea au impus, în mod inevitabil, o reevaluare a operaţiunilor de producţie ale JTI”, se spune în comunicat.
Astfel, compania a pregătit o serie de măsuri, printre care închiderea fabricilor din Lisnafillan (Irlanda de Nord) şi Wervik (Belgia), producţia acestor unităţi urmând să fie preluată, probabil, de facilităţile companiei din Polonia şi România, notează JTI. Producţia fabricii de produse OTP din Trier (Germania) ar putea fi de asemenea mutată.
Propunerile prezentate marţi de JTI afectează circa 1.100 de locuri de muncă cu normă întreagă la nivelul UE.
Fabricile amintite vor fi închise în perioada 2016-2018, notează compania.
JTI face parte din grupul Japan Tobacco, unul dintre cei mai mari producători de ţigări din lume. Cele mai cunoscute mărci din portofoliul companiei sunt Camel şi Winston. JTI are 27.000 de angajaţi la nivel global, cu operaţiuni în peste 120 de ţări şi venituri de 12,3 miliarde de dolari în 2013.
Angajaţii de la o fabrică JTI din Irlanda de Nord au fost anunţati deja, marţi, că vor fi daţi afară
Angajaţii fabricii JTI din localitatea Ballymena, Irlanda de Nord, au fost informaţi marţi de managementul unităţii că unitatea va fi închisă. 800 de persoane îşi vor pierde locurile de muncă, potrivit BBC.
Disponibilizările vor începe în luna mai a anului 2016. JTI este unul dintre cei mai mari angajatori din Ballymena, economia locală câştigând anual aproape 60 milioane de lire sterline.
Uniunea Europeană a înăsprit legislaţia anti-fumat, în încercarea de a reduce numărul de fumători şi costurile aferente din sistemul de sănătate. Printre măsurile impuse de Directiva europeană privind produsele din tutun se numără pozele care ilustrează efectele nocive ale fumatului sau interzicerea ţigaretelor aromate, precum sortimentele menthol.
Statele UE trebuie să transpună directiva în legislaţia naţională până în anul 2016.