Jucăriile trebuie să aibă marcaj CE şi să fie aruncate dacă se strică

Jucăriile trebuie să aibă marcajul CE, care garantează respectarea cerinţelor de siguranţă ale Uniunii, să fie corect alese, în funcţie de vârsta copilului, păstrate cu instrucţiunile şi aruncate atunci când se strică, informează Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).
Economica.net - lun, 17 dec. 2012, 14:40
Jucăriile trebuie să aibă marcaj CE şi să fie aruncate dacă se strică

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România, citând ANEC (Vocea consumatorilor europeni în standardizare), dă 12 sfaturi „pentru un Crăciun sigur”.

Astfel, potrivit unui comunicat de luni al ANPC, cumpărătorilor le este recomandat să citească toate etichetele de pe jucării, să se asigure că acestea poartă marcajul CE (un angajament din partea producătorului că produsul respectă toate cerinţele relevante şi de siguranţă aplicabile ale UE, care sunt printre cele mai stricte din lume) şi să respecte indicaţiile legate de vârstă şi siguranţă.

Jucăriile trebuie să fie potrivite pentru vârsta, abilităţile şi nivelul de calificare ale copilului, iar cele care nu sunt destinate unui grup specific de vârstă pot prezenta riscuri pentru siguranţă. Cumpărătorii mai sunt sfătuiţi să ţină cont în special de menţiunile „0 -3 ani” şi „Nu este potrivit pentru copii sub 36 de luni”.

De asemenea, cumpărătorilor li se recomandă să apeleze la comercianţii cu amănuntul cu reputaţie, care acceptă, de obicei, schimbarea produsului, dacă este cazul.

Jucăriile cu piese mici, pe care copiii sub trei ani le pot înghiţi, reprezintă un pericol de sufocare, ca şi cele de pluş, în cazul în care ochii, nasul şi alte părţi mici nu sunt bine securizate, se mai precizează în comunicat.

De asemenea, copiii mici nu trebuie să se joace cu ambalajul de plastic, deoarece ar putea exista, şi în acest caz, un risc de sufocare.

În schimb, instrucţiunile şi alte informaţii care se regăsesc alături de jucărie ar trebui păstrate într-un loc sigur.

Cu anumite jucării, cum ar fi scutere, role şi biciclete, căştile de protecţie şi siguranţă ar trebui să fie purtate întotdeauna.

Totodată, jucăriile ar trebui examinate periodic, ruperea sau uzura prezentând riscul de accidentare a copilului sau de altă natură pentru sănătatea şi siguranţa lui. Jucăriile stricate trebuie aruncate imediat.

De asemenea, jucăriile trebuie ţinute în locuri special amenajate, pentru a evita accidentele, şi nu pe jos, în zonele aglomerate ale casei.

În cazul depistării unei probleme de siguranţă la o jucărie, acest lucru trebuie semnalat producătorului şi autorităţilor publice, se mai arată în comunicatul ANPC.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul adoptã o serie de modificãri la Codul Fiscal, la e-Factura, RO e-TVA și e-Transport
Guvernul adoptã o serie de modificãri la Codul Fiscal, la e-Factura, RO e-TVA și e-Transport
Executivul a aprobat, în ședința de astãzi, o serie de modificãri fiscale propuse de Ministerul Finanțelor, care vizeazã utilizarea instrumentelor naționale de digitalizare a administrației......
Grecia crește taxele pentru cazările pe termen scurt și introduce o taxă nouă pentru turiștii de pe navele de croazieră
Grecia crește taxele pentru cazările pe termen scurt și introduce o taxă nouă pentru turiștii de pe navele de croazieră
Parlamentul Greciei a aprobat miercuri o lege care majorează o taxă zilnică care se percepe pentru închirierile pe termen ...
Dan Șucu, președintele Patronatului Concordia: Sunt zile în care, după calculele noastre simple, se cheltuie peste 3 milioane de euro doar pe postări. Eu mi-aş dori să cunosc cine investeşte sumele acestea
Dan Șucu, președintele Patronatului Concordia: Sunt zile în care, după calculele noastre simple, se cheltuie peste 3 ...
Preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia, Dan Şucu, a cerut miercuri transparenţă în ce priveşte finanţarea ...
Update 2: Campania de pe TikTok a lui Georgescu ar fi fost coordonată de un actor statal. Klaus Iohannis declasifică informațiile prezentate în ședința CSAT din 28 noiembrie, referitoare la primul tur al alegerilor prezidențiale
Update 2: Campania de pe TikTok a lui Georgescu ar fi fost coordonată de un actor statal. Klaus Iohannis declasifică informațiile ...
Preşedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituţiilor emitente, a ...