Judecătoarea Georgeta Buliga, condamnată pentru corupţie, a fost eliberată din funcţie
Potrivit Preşedinţiei, şeful statului a semnat, miercuri, decretul privind eliberarea din funcţie a Georgetei Buliga, judecător la Curtea de Apel Iaşi – „ca urmare a condamnării definitive pentru săvârşirea unei infracţiuni”, transmite Mediafax.
CSM a propus şefului statului eliberarea din funcţia de judecător a Georgetei Buliga, condamnată definitiv la patru ani şi jumătate de închisoare, pentru corupţie.
Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în februarie – martie 2010, judecătorul Georgeta Buliga de la Secţia civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie a Curţii de Apel Iaşi a pretins şi primit de la Liviu Popescu suma de 4.000 de euro”. Femeia a susţinut că banii sunt pentru colegele sale de complet alături de care urma să judece, în fază de recurs, un proces privind partajul bunurilor pe care Popescu le obţinuse în timpul căsniciei cu soţia de care tocmai divorţase.
„Cu aceeaşi ocazie, inculpata Buliga a pretins şi o sumă pentru sine, al cărei cuantum nu l-a precizat. Banii au fost pretinşi şi primiţi pentru ca inculpatul Popescu Liviu să obţină o soluţie favorabilă într-un proces civil referitor la partajarea, pe cale judiciară, a bunurilor aparţinând inculpatului Popescu Liviu şi fostei sale soţii, dosarul fiind în stadiu de recurs”, susţin procurorii DNA.
Bunurile care ar fi trebuit împărţite erau, în mare, un apartament în municipiul Iaşi, un teren în judeţul Iaşi şi două maşini.
„În condiţiile în care Judecătoria Iaşi şi Tribunalul Iaşi constataseră că fosta soţie a învinuitului Popescu Liviu avusese o contribuţie de 90 la sută în dobândirea bunurilor comune şi îi fuseseră atribuite o mare parte din acestea, la data de 12 martie 2010, completul din care făcea parte Georgeta Buliga a modificat în tot aceste hotărâri, dând câştig de cauză lui Popescu Liviu”, afirmă procurorii DNA.
După ce a pronunţat decizia favorabilă lui Liviu Popescu, Georgeta Buliga i-ar mai fi cerut bărbatului încă o mie de euro, susţinând că banii sunt pentru una dintre colegele sale de complet. În 26 noiembrie, Popescu i-a dat femeii cei o mie de euro, promiţându-i alţi 3.000 de euro „care i s-ar cuveni ei pentru «ajutorul» dat în obţinerea unei hotărâri favorabile”. Femeia a acceptat să primească cei 3.000 de euro şi a doua zi a fost prinsă în flagrant în timp ce-i lua.
În 28 noiembrie 2010, procurorii anticorupţie au reţinut-o, iar o zi mai târziu aceasta a fost arestată.