Judecătoarea ÎCCJ Maria David, condamnată la patru ani de închisoare
Decizia poate fi atacată cu recurs la Completul de 5 judecători al ÎCCJ.
ÎCCJ a decis, în luna martie, că măsura arestării preventive a judecătoarei instanţei supreme Maria David este legală şi temeinică.
Procesul a început la Secţia penală a ÎCCJ pe data de 24 mai.
Judecătoarea Maria David de la ÎCCJ – Secţia civilă, aflată în arest preventiv, a fost trimisă în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în sarcina acesteia fiind reţinute două infracţiuni de trafic de influenţă.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în perioada noiembrie – decembrie 2009, inculpata David a pretins şi primit de la un denunţător suma de 200.000 de euro, promiţându-i, în schimb, că va interveni pe lângă magistraţi de la Curtea de Apel Ploieşti învestiţi cu soluţionarea unei acţiuni de contestaţie în anulare şi îi va determina să adopte o soluţie favorabilă denunţătorului.
„Prin această contestaţie, denunţătorul dorea anularea unei decizii penale a Curţii de Apel Ploieşti prin care fusese condamnat la o pedeapsă de 3 ani închisoare în regim de detenţie pentru infracţiunea de evaziune fiscală. În 10 decembrie 2009, această acţiune a fost admisă în principiu, iar la data de 19 aprilie 2010, Curtea de Apel Ploieşti a respins contestaţia în anulare ca nefondată”, susţine DNA.
Sursa citată precizează că, ulterior, împotriva aceleiaşi decizii de condamnare, acelaşi denunţător a formulat şi o cerere de revizuire care, la data de 15 noiembrie 2011, a fost respinsă de Judecătoria Târgovişte.
În acest context, în perioada ianuarie – februarie 2012, Maria David a primit de la denunţător, în mai multe tranşe, suma totală de 4.000 de euro şi 3.800 lei şi a mai pretins încă 110.000 de euro, promiţându-i, în schimb, că va interveni pe lângă judecătorii învestiţi cu soluţionarea recursului formulat de acesta împotriva sentinţei Judecătoriei Târgovişte şi că îi va determina să pronunţe o hotărâre favorabilă, însă, pe 27 februarie, Curtea de Apel Ploieşti a respins şi acest recurs.
În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra a două imobile aparţinându-i inculpatei.
Pe 28 februarie, Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători a încuviinţat reţinerea şi arestarea preventivă a judecătoarei Maria David, precum şi percheziţia la imobilele deţinute de aceasta. O zi mai târziu, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus arestarea preventivă a inculpatei David pentru 29 de zile.