Dolj şi Argeş – judeţele campioane la creşterea numărului de salariaţi în anul 2017

Dolj şi Argeş sunt judeţele în care am avut în anul 2017 cele mai mari creşteri ale numărului de contracte de muncă faţă de nivelul anului 2016, reiese din studiul privind dinamica pieţei muncii la nivelul principalelor industrii angajatoare, în anii 2016-2017, realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni. Cei mai puţini muncitori necalificaţi din ţară lucrează în Dolj, iar cei mai mulţi lucrători calificaţi - în Argeş, potrivit studiului citat.
Economica.net - mar, 07 aug. 2018, 18:33
Dolj şi Argeş - judeţele campioane la creşterea numărului de salariaţi în anul 2017

„În perioada anilor 2016-2017, cea mai accentuată dinamică a numărului de contracte de muncă s-a înregistrat în judeţele Dolj (+9,04% faţă de nivelul din 2016) şi Argeş (+7,99%), în principal pe fondul dezvoltării accelerate a industriei fabricării de autovehicule şi a componentelor pentru acestea”, se arată în studiul privind dinamica pieţei muncii la nivelul principalelor industrii angajatoare, în anii 2016-2017, realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni.

Concret, numărul de contracte de muncă (CIM) din Dolj a crescut cu peste 9% în anul 2017 faţă de nivelul din anul 2016, ceea ce înseamnă peste 11.500 de CIM în plus în perioada antemenţionată.

Numărul contractelor de muncă din Argeş a crescut cu aproape 8% în anul 2017 faţă de nivelul anului 2016, ceea ce înseamnă peste 13.200 de contracte de muncă în plus, se mai arată în studiul citat.

Economica.net a scris deja că singurul judeţ din România în care numărul contractelor de muncă a scăzut anul trecut este Teleorman.

Cu peste 40% dintre angajaţi calificaţi, Argeşul e lider naţional în privinţa muncii calificate.

Anul trecut, Argeşul a avut cele mai mari ponderi din ţară ale lucrătorilor calificaţi din numărul total de salariaţi, potrivit studiului PIAROM.

Pe de o parte, 20,20% dintre salariaţii din Argeş sunt muncitori calificaţi şi asimilaţi, iar pe de altă parte, 20,12% dintre salariţii din acest judeţ sunt operatori la instalaţii şi mașini sau asamblori de maşini şi echipamente, spun experţii PIAROM în studiul citat, adăugând că „există o legătură puternică între regiunile cu activitate industrială competitivă și numărul de muncitori calificaţi”.

Cel mai important sector angajator din judeţul Argeş este fabricarea autovehiculelor de transport rutier, care însuma peste 14.300 de contracte individuale de muncă în anul 2017, spun experţii PIAROM.

Doljul are cei mai puţini muncitori necalificaţi din ţară

Cu mai puţin de 10% dintre salariaţii din Dolj muncitori necalificaţi, acest judeţ înregistrează în anul 2017 cea mai mică pondere din ţară a muncitorilor necalificaţi din numărul total de angajaţi, se arată în studiul PIAROM.

Cum sunt plătiţi angajaţii din Argeş

  • 49% dintre ei câştigau sub 350 de euro brut lunar în octombrie 2017, când a fost făcut studiul PIAROM.
  • sub 9% dintre salariaţii din Argeş câştigau între 350 de euro şi 400 de euro brut lunar.
  • peste 14% dintre angajaţii din judeţ aveau anul trecut salarii brute cuprinse între 400 de euro şi 500 de euro pe lună.
  • mai puţin de 8% dintre ei câştigau între 500 de euro şi 600 de euro brut lunar.
  • doar 6,5% dintre ei, remuneraţi cu salarii cuprinse între 600 de euro şi 700 de euro brut lunar.
  • 10,5% dintre angajaţi câştigau între 700 de euro şi 1.000 de euro brut lunar.
  • circa 3% dintre salariaţi aveau salarii cuprinse între 1.000 de euro şi 2000 de euro brut lunar, reiese din studiul PIAROM, analizat de Economica.net.

Cum sunt remuneraţi salariaţii din Dolj

  • 46% dintre angajaţi câştigau sub 350 brut lunar.
  • 10% dintre salariaţi aveau salarii cuprinse între 350 de euro şi 400 de euro brut lunar.
  • 16% dintre ei câştigau între 400 de euro şi 500 de euro brut lunar.
  • 8% dintre angajaţi aveau salarii cuprinse între 500 de euro şi 600 de euro brut lunar.
  • 6,4% dintre salariaţi câştigau între 600 de euro şi 700 de euro brut lunar.
  • sub 10% dintre ei, remuneraţi cu salarii de la 700 de euro, la 1.000 de euro brut lunar.
  • circa 3% dintre angajaţi, plătiţi cu salarii de la 1.000 de euro, la 2.000 de euro brut lunar, potrivit studiului PIAROM.

Categoria profesională a muncitorilor calificaţi contribuie în mod semnificativ la menţinerea clasei sociale de mijloc, subliniază autorii studiului citat.

Studiul privind dinamica pieţei muncii la nivelul principalelor industrii angajatoare din România în perioada 2016 – 2017 este una dintre cele mai riguroase şi aprofundate analize ale pieţei muncii din ţara noastră. Studiul este realizat de experţii PIAROM cu datele Inspecţiei Muncii, Institutului Naţional de Statistică şi Eurostat.

Citeşte şi Realitatea pieţei muncii: sub 17% dintre angajaţi au salarii de peste 700 de euro brut. Doar 2% dintre ei câştigă peste 2.000 de euro brut

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei coaliţii de guvernare să fie propus de PSD, iar ministerele să fie......
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere semnificativă, la 1%, de la 2,8% anterior, ...