„Statele Uniunii Europene, în special Franţa şi Germania, ar trebui să îi rezerve cea mai bună primire (lui Snowden), indiferent sub ce statut”, scrie Assange susţinut de Christophe Deloire, secretarul general al ONG-ului pentru protecţia jurnaliştilor Reporters sans frontières (RSF), într-un articol pubicat în ziarul Le Monde.
Assange le aminteşte europenilor că, în calitate de laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2012, „Europa ar trebui să se ridice la înălţime şi să-şi demonstreze dorinţa de a apăra libertatea de informare, dincolo de teama unor presiuni politice din partea celui mai bun «aliat» al său, Statele Unite”.
„Vizate de un dispozitiv care atentează la propria lor suveranitate şi la principiile lor, statele UE sunt responsabile faţă de Edward Snowden, pentru dezvăluirile acestuia de un interes public evident”, a adăugat Julian Assange, refugiat de luni întregi la ambasada Ecuadorului din Londra.
Snowden „nu trebuie să fie abandonat în zona internaţională a aeroportului din Moscova, pentru că aceasta ar reprezenta pentru statele europene o abandonare a propriilor principii şi a raţiunii de a fi a UE”, consideră Assange şi Deloire.
Edward Snowden, fost consultant NSA, cea mai puternică agenţie americană de informaţii, a făcut dezvăluiri şocante privind un program secret de spionare de către Statele Unite a comunicaţiilor mondiale.
Invizibil după plecarea sa din Hong Kong, în urmă cu 11 zile, Snowden a permis publicarea unor noi informații cu privire la spionajul comunicaţiilor din Uniunea Europeană, provocând nemulţumire în rândul europenilor.
Snowden a cerut azil politic în 21 de state din Europa şi America Latină.
În prezent, el a primit în cele mai multe cazuri un răspuns negativ la solicitarea sa din partea mai multor state, inclusiv din partea Germaniei. Franţa a declarat că nu a primit nici o cerere de azil din partea lui Snowden. Doar Bolivia a declarat că este dispusă să-i acorde azil politic.