Trei din cele şase combinate chimice deţinute de omul de afaceri Ioan Niculae sunt închise de mai multe luni iar Niculae nu ştie când şi dacă. El spune că statul a lovit puternic în industria chimică încă de acum un an când a hotărât ca fabricile să se descurce, în bună măsură, cu gazele de import, de circa trei ori mai scumpe decât cele produse local. „De anul trecut, de când cu cele două coşuri de gaze, industria chimică românească este la pământ. Aş fi înţeles că a luat(statul – n.r.) de la noi ca să dea gaze ieftine populaţiei dar tocmai s-au scumpit gazele pentru case aşa că, întreb, care a fost scopul”, spune, pentru ECONOMICA.NET, Niculae. Acesta produce îngrăşăminte doar în fabricile de la Bacău, Slobozia şi Turnu Măgurele. Victoria, Săvineşti şi Făgăraş sunt închise. „Am păstrat doar cele mai eficiente fabrici. Nu ştiu când le deschid şi pe celelalte”, a mai precizat patronul InterAgro.
Nu este pentru prima dată când Niculae îşi ţine combinatele închise. Jocul închis-deschis fabrica a fost jucat de mai multe ori de omul de afaceri în ultimii doi ani de când nu mai beneficiază de gaz ieftin de la Romgaz. În această perioadă Niculae a acuzat mereu statul că nu sprijină firmele din industria chimică.
Anul trecut, Agenţia de Reglementare în Energie a decis să înfiinţeze două coşuri de gaze, unul pentru industrie şi altul pentru populaţie. În cel pentru populaţie a fost introdus un amestec fix de gaze produse local şi gaze de import în proporţie de 92% şi 8% în timp ce industria beneficiază de un amestec variabil care este acum de circa 75% intern şi 25% dar astă iarnă a ajuns şi la 40% cu 60%. Preţul fiecărui coş se calculează ca o medie ponderată între preţul gazului intern de 165 de dolari şi preţul gazului rusesc a cărui medie a fost de circa 500 de dolari în acest an.
Ioan Niculae este al doilea cel mai bogat român, după topul Capital, cu o avere de 1,6 miliarde de euro. El are afaceri în chimie, agricultură, imobiliare, turism si fotbal. Cei mai mulţi bani îi vin din combinatele chimice.
În acest an Niculae a înfiinţat o firmă mixtă cu Gazprom prin intermediul căreia el primeşte gaze de la ruşi pe care le procesează, vinde îngrăşămintele şi apoi plăteşte gazul.
Vezi termenii parteneriatului cu Gazprom aici