Jumătate din companiile din România oferă tichete cadou angajaţilor, în perioada sărbătorilor de iarnă
Circa 30% dintre tichetele cadou oferite de către angajatori salariaţilor în perioada sărbătorilor se îndreaptă către regiunea Bucureşti-Ilfov, urmată de judeţul Argeş, iar pe locul trei se află judeţul Cluj.
Domeniile în care s-au remarcat creşteri cu până la 5% în ceea ce priveşte interesul faţă de aceste produse sunt industria, comerţul, agricultura, construcţiile, domeniul imobiliar şi cel al serviciilor.
‘Putem observă tot mai multe companii care conştientizează beneficiile importante pe care le au tichetele cadou, atât din punct de vedere al avantajelor financiare, cât şi datorită faptului că oferă garanţia că fiecare beneficiar va fi mulţumit de cadoul primit. Cu ajutorul tichetelor cadou, angajaţii au acces la o varietate de domenii, oferite de cei peste 55.000 de parteneri afiliaţi la nivel naţional. În prezent, o companie câştigă până la 40% din bugetul alocat pentru cadouri dacă oferă prima de sărbători în tichete cadou, iar salariaţii plătesc pentru valorile primite doar 16% impozit pe venit. Conform codului fiscal în vigoare, pentru că valorile oferite să fie deductibile fiscal şi scutite de taxe, trebuie să fie acordate din bugetul de cheltuieli sociale, în limita a 2% din fondul de salarii. Odată cu aplicarea noului cod fiscal, companiile pot apela la un buget mai mare din care să acorde tichete cadou, respectiv de la 2% la 5% din fondul de salarii. Prin nouă reglementare, tichetele se pot oferi cu ocazia a patru evenimente : 8 Martie, 1 Iunie, iar de Paşte şi Crăciun pot primi toţi salariaţii, chiar dacă au copii sau nu. Pentru fiecare dintre aceste ocazii, valoarea scutită de taxele salariale şi patronale este de 150 lei per angajat, suma pentru care acesta nu mai plăteşte impozit pe venit’, explică Elena Pap, director general Up România.
Piaţa tichetelor cadou a crescut cu 20% în ultimii doi ani, la nivel global, potrivit unei analize realizate de către Up România. În ceea ce priveşte evoluţia comenzilor tichetelor cadou în perioada 2013-2015, Up România a înregistrat o creştere constantă în fiecare an, produsul fiind folosit cu precădere de companii cu peste 100 de salariaţi. Unul dintre motive este simplificarea logistică a cadourilor, resimţită în special de firmele cu număr mare de salariaţi şi esenţială în această perioadă.
Astfel, tichetul cadou vine cu soluţii concrete de evitare a selecţiei de produse pentru fiecare angajat, stocarea, ambalarea, personalizarea sau distribuţia darurilor pentru fiecare. Termenul de livrare foarte scurt este un alt avantaj foarte apreciat de cei care sunt responsabili să gestioneze cadourile de sfârşit de an. Tichetele Cadhoc ajung la angajator în maximum două zile de la plasarea comenzii, iar în cazul unei suplimentari a comenzii, stocul este nelimitat.
Beneficiarii tichetelor cadou preferă să le utilizeze pentru plata cadourilor în magazinele cu produse electronice-electrocasnice, de îmbrăcăminte, cosmetice şi bricolaj. De asemenea, comercianţii interesaţi să accepte tichete, că mijloc de plata, provin în special din domeniul modă/ fashion, încălţăminte, bijuterii sau accesorii.
Spre exemplu, o societate de 180 de salariaţi care oferă tichete cadou în valoare de 200 lei per salariat va face o economie de 4.257 lei la bugetul total, comparativ cu aceeaşi suma oferită în bani. Această economie se datorează scutirii de contribuţii patronale şi salariale: C.A.S. 15.8% (minim), contribuţii concedii şi indemnizaţii 0,85%, fonduri de sănătate 5,2%, şomaj 0,5%, asigurare accidente 0,72% (max), fond de garantare 0,25% – aproximativ 28,60%. La valorile de tichete cadou acordate se aplică impozitul pe venit, în cota de 16%, suportat de angajat.
Tichetele pot fi personalizate cu diverse mesaje, urări, alături de sigla companiei şi pot fi oferite în mai multe variante: grupate în carnet, simple (individuale) sau într-un plic elegant, care conţine şi un ghid cu brand-urile ce acceptă acest produs. Tichetele pot avea valoare nominală de 10, 20, 30, 40 sau 50 lei.
Up este un grup internaţional care comercializează produse şi servicii sub diferite forme – cecuri, carduri sau aplicaţii mobile – în 17 ţări. Grupul Up reuneşte 2.500 de angajaţi şi a realizat, în 2014, un volum de emitere de 6 miliarde de euro.
Up România a fost înfiinţată în anul 2002 şi are peste 20.000 de clienţi şi 700.000 de beneficiari