Jumătate din companiile româneşti nu obţin profitul bugetat

Cheltuielile neprevăzute dau peste cap bugetele companiilor româneşti, potrivit unui studiu realizat de analiştii casei de brokeraj Intercapital Invest. 35% dintre companiile analizate nu şi-au atins nici măcar ţintele de venituri bugetate şi aproape jumătate nu au obţinut profiturile planificate.
Adrian N. Ionescu - Dum, 22 apr. 2012, 21:02
Jumătate din companiile româneşti nu obţin profitul bugetat

„Principala cauză este neîncadrarea între limitele de cheltuieli planificate“, explică Daniela Ropotă, analist la Intercapital Invest şi autoare a studiului, care a luat în considerare bugetele de venituri li cheltuieli şi rezultatele obţinute de cele mai importante 43 de companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

20%  dintre cei 43 de emitenţi de acţiuni tranzacţionate la BVB (inclusiv Societăţile de investiţii financiare, SIF) şi-au îndeplinit, în fiecare an, în proporţie de 70%, estimările din bugete, atât pe partea de venituri, cât şi pe cea de profit, în perioada 2005 – 2011.

„Estimările sunt cu atât mai greu de realizat cu cât contextul de piaţă este instabil, evoluţia afacerilor este volatilă şi emitenţii desfăşoară mai multe activităţi distincte. Bugetele de venituri şi cheltuieli ne pot atrage atenţia asupra anumitor emitenţi, dar, pentru luarea unor decizii de investiţie ar trebui cercetată acurataţea estimărilor şi probabilitatea de atingere a planurilor“, scrie Daniela Ropotă în analiza sa.

Bugetele de venituri şi cheltuieli sunt repere în stabilirea valorii teoretice a titlurilor, dar „ar trebui să aibă un rol orientativ şi ar trebui incluse în evaluări, după analiza mai multor aspecte şi ajustări“, consideră analistul de la Intercapital Invest.

„De multe ori intervin probleme de acurateţe la companiile care au activitate ciclică, sau care se afla în plină dezvoltare. În primul caz, după mai mulţi ani de estimpri bune, la un moment dat apar erori mari în rezultate, din cauza schimbării tendinţei generale a  economiei.

În cel de-al doilea caz, pot fi emitenti cu afaceri într-un stadiu incipient de dezvoltare şi cu oportunităţi interesante în viitor, dar al căror istoric nu îi recomandă, ca urmare a rezultatelor slabe“, spune Daniela Ropotă, avertizând că, totuşi, investiţia în astfel de acţiuni ar putea fi profitabilă în timp.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...