Conform acestui raport, care analizează sisteme de pensii din 178 de ţări din întreaga lume, peste 45 de ţări au ajuns la un grad de acoperire a pensiilor de 90% şi peste 20 de ţări în curs de dezvoltare se apropie de un grad universal de acoperire a pensiilor.
‘Multe ţări în curs de dezvoltare îşi extind puternic sistemele de pensii – o tendinţă foarte pozitivă’, a apreciat directorul Departamentului de protecţie socială de la OIM, Isabel Ortiz. ‘Însă la fel de important ca extinderea gradului de acoperire este şi garantarea unor pensii adecvate. Bărbaţii şi femeile în vârstă au dreptul de a ieşi la pensie cu demnitate fără a cădea în sărăcie. Aceasta este o problemă care vizează întreaga lume’, a adăugat Ortiz.
Raportul subliniază că politicile de consolidare fiscală adoptate după 2010 au condus la reducerea protecţiei sociale pentru persoanele în vârstă. În Europa, reducerea prestaţiilor sociale în cadrul politicilor de restricţii bugetare a contribuit la creşterea sărăciei şi excluderii sociale. Potrivit OIM, 123 de milioane de persoane, adică 24% din populaţia Uniunii Europene, se află în această situaţie. Cu toate acestea, partea cheltuielilor publice consacrată pensiilor reprezintă 11% din PIB în ţările Europei Occidentale faţă de 0 -2% din PIB în ţările cu venituri reduse.
Isabel Ortiz a subliniat că protecţia socială are efecte pozitive asupra dezvoltării sociale şi economice de exemplu prin creşterea cheltuielilor de consum şi promovarea unei creşteri economi e mai inclusive, astfel că multe ţări cu venituri medii au decis să extindă protecţia socială în cadrul strategiei lor de stimulare a creşterii economice. ‘Protecţia socială a persoanelor în vârstă este atât un drept prevăzut în standardele internaţionale cât şi o idee rezonabilă din punct de vedere economic’ a spus Isabel Ortiz.
Potrivit datelor OIM, în România proporţia persoanelor peste vârsta de pensionare care primesc o pensie este de 98%.