Jumătate dintre antreprenorii din construcţii estimează că volumul lucrărilor va creşte – studiu

Aproximativ 47% dintre antreprenorii generali în construcţii spun că volumul de muncă va creşte în următoarele 12 luni, potrivit unui studiu realizat de IBC Focus, remis, marţi, AGERPRES.
AGERPRES - mar, 21 sept. 2021, 12:22
Jumătate dintre antreprenorii din construcţii estimează că volumul lucrărilor va creşte - studiu

Infrastructura şi rezidenţialul sunt domeniile care vor merge cel mai bine.

Cei mai mari antreprenori generali în construcţii estimează o creştere economică pentru anii următori cuprinsă între 4,3 şi 5 puncte procentuale. Cei mai buni ani, potrivit specialiştilor din construcţii, vor fi 2023 şi 2024, când se vor înregistra creşteri de 5, respectiv 4,9 puncte procentuale, iar Produsul Intern Brut va reuşi să stabilească noi recorduri, potrivit unui sondaj realizat de IBC Focus şi publicat în anuarul TOP 100 cei mai puternici antreprenori generali în Construcţii.

Anul 2020 a venit cu o provocare pentru întreaga economie la nivel mondial. Schimbările rapide şi necesitatea de a implementa măsuri cu impact imediat au adus cu sine o serie de urmări de lungă durată. Deşi starea de pandemie încă nu s-a încheiat şi în continuare există o serie de măsuri şi recomandări în vigoare, în special în ce priveşte distanţarea socială, specialiştii din industria construcţiilor au reacţionat cu rapiditate şi au înregistrat creşteri.

„Dacă în 2020 am avut parte de creşteri pe sectorul de construcţii şi specialiştii au declarat venituri substanţiale şi plusuri, atunci când vine vorba despre estimări pentru perioada următoare, părerile sunt împărţite. Este interesant de observat cum dintre companiile active în piaţa de antrepriză generală din România, observăm că aproape jumătate se declară optimişti şi se aşteaptă la creşteri”, a declarat Andrei Spataru, CEO IBC Focus.

Într-o economie afectată de evoluţia Covid-19, antreprenorii se aşteaptă la creşteri comparativ cu anul 2020 când deja curba evoluţiei marcase evoluţii însemnate la capitolul venituri. Astfel, 47% dintre respondenţii studiului realizat de IBC Focus se declară optimişti şi consideră că în perioada următoare volumul de muncă va creşte. Totodată, ceva mai reţinuţi sunt 27% dintre antreprenori care consideră că volumul de muncă va rămâne la fel şi pentru următoarele 12 luni, în timp ce 26% se aşteaptă la scăderi.

Antreprenorii generali din sectorul construcţiilor aşteaptă în continuare deblocarea unor proiecte majore de infrastructură care ar putea oferi numeroase oportunităţi. Prin urmare, aproape o treime din respondenţii la chestionarul aplicat către piaţa de antrepriză generală în construcţii din România anunţau că estimează că segmentul de infrastructură va atrage cel mai mare interes în domeniu. „Acest răspuns este probabil influenţat şi de estimările specialiştilor în ceea ce priveşte o creştere a numărului de proiecte finanţate la nivel de UE sau chiar la nivel de guvern”, anunţă specialiştii IBC Focus.

Pe locul doi se regăseşte sectorul rezidenţial, un segment care s-a dovedit a fi profitabil indiferent de starea economică şi care a reuşit să atragă un interes sporit din partea investitorilor.

Potrivit IBC Focus, acesta este un domeniu sigur, deoarece în continuare există cerere sporită pe piaţă, iar preţurile locuinţelor nu au avut de suferit atât de mult în perioada pandemiei.

„Din contră, în zonele puternic dezvoltate s-au resimţit chiar şi creşteri. Drept urmare, nu este de mirare că acest domeniu se regăseşte pe poziţia a doua în estimările realizate de antreprenorii care au dat curs invitaţiei la chestionar”, declară Andrei Spătaru, fondator IBC Focus.

Pe podium, alături de infrastructură şi rezidenţial, se află şi domeniul industrial. De acest segment se leagă o serie de investiţii puternice în perioada de pandemie când, o parte însemnată din comerţ s-a mutat în mediul online. Prin urmare, a intervenit şi necesitatea de a crea spaţii adecvate pentru depozitarea sau transportul mărfurilor. Investitorii au simţit un domeniu profitabil, drept urmare statisticile indică şi creşteri în ceea ce priveşte numărul de investiţii pe acest sector.

La polul opus, domeniul Birouri/Comercial pare să aibă parte de cea mai redusă încredere din partea specialiştilor. Cu siguranţă la acest rezultat a contribuit şi starea de pandemie care a forţat marile centre de birouri să se reinventeze deoarece şi-au pierdut o bună parte dintre chiriaşi, în timp ce clădirile nou construite nu au mai beneficiat de interes sporit din partea unor potenţiali chiriaşi.
Munca de acasă s-a transformat în noul trend, iar specialiştii estimează că acest fenomen va avea efecte pe termen lung, deoarece şi după încheierea perioadei de pandemie şi în momentul acelei „reveniri la normal” oamenii vor prefera să lucreze din propriul confort, de acasă.

O bună parte dintre cei mai puternici antreprenori generali au reuşit să înregistreze creşteri substanţiale la nivel de venituri. Acest lucru este confirmat şi de respondenţii studiului IBC Focus care arată că aproape jumătate dintre antreprenori (45%) au transmis că au înregistrat creşteri de peste 10%.

Tot la capitolul creşteri, de data aceasta ceva mai moderate, se încadrează şi 11% dintre respondenţi care afirmă că au marcat un avans cuprins între 5-10%, în timp ce 5% spun că datele fiscale pentru 2020 le-au indicat creşteri de până la 5 procente la capitolul cifră de afaceri. Interesant de observat este şi faptul ca 16% dintre cei respondenţi au afirmat că nu au înregistrat schimbări majore la nivel de venituri, în timp ce 23% au semnalat scăderi. În cazul acestora din urmă, cei mai numeroşi (19%) au transmis că la scăderea cifrei de afaceri a atins chiar şi peste 10 puncte procentuale în comparaţie cu datele fiscale din 2019.

Potrivit statisticilor, domenii ca HoReCa au avut de suferit în perioada pandemică, deoarece investitorii au fost puşi în faţa imposibilităţii de a-şi exercita activitatea. Astfel, disponibilizările şi reprofilările au fost în mod imediat soluţiile cele mai des întâlnite. În ciuda statisticilor pesimiste, marii antreprenori au încercat să se adapteze rapid, iar multe companii au ales să îşi extindă activitatea sau chiar zonele în care activau.

Disponibilizarea sau trecerea echipei în şomaj tehnic a părut să fie ultima soluţie din listă, drept urmare iată că privind în retrospectivă, anul 2020 nu pare unul nefast pentru o bună parte din antreprenori. Cu atât mai mult, chiar ei confirmă acest lucru atât prin rezultate, cât şi prin răspunsurile transmise prin studiul IBC Focus.

Aceste informaţii au fost colectate prin aplicarea unui chestionar către piaţa antreprenorilor generali activi din România. Cei peste 80 de respondenţi sunt companii active în industrie, o bună parte fiind chiar din rândul celor mai puternici 100 jucători din România.

Potrivit comunicatului, IBC Focus este lider de piaţă în monitorizarea şantierelor şi proiectelor de construcţii din România.

Te-ar mai putea interesa și
Sute de mii de persoane din Balcani au rămas fără curent electric de mai multe zile, din cauza ninsorilor puternice
Sute de mii de persoane din Balcani au rămas fără curent electric de mai multe zile, din cauza ninsorilor puternice
Sute de mii de persoane din Bosnia-Herţegovina, Serbia şi Kosovo sunt lipsiţi de energie electrică de zile întregi din cauza mai multor probleme apărute ca urmare a unei furtuni de zăpadă sau......
Rusia spune că Franţa a încercat să stabilească un dialog despre Ucraina fără Kiev
Rusia spune că Franţa a încercat să stabilească un dialog despre Ucraina fără Kiev
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat joi că Franţa a încercat să stabilească "un dialog cu Moscova pe ...
Romsilva a investit 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, pepiniere și utilaje moderne
Romsilva a investit 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, pepiniere și utilaje moderne
Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva a investit în acest an peste 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, ...
45,8 milioane de tone de  mărfuri încărcate și descărcate în porturile maritime ale României
45,8 milioane de tone de mărfuri încărcate și descărcate în porturile maritime ale României
Mărfurile încărcate şi descărcate în porturile în care sunt operate nave maritime au totalizat 45,869 milioane tone, ...