Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu

24 04. 2024
bucuresti 5357855234534

De altfel, 40% din participanţii la studiu anticipează o creştere a activităţii pe piaţă în acest an, faţă de 15% cu un an în urmă, iar proporţia celor care prevăd o scădere s-a redus la 16%, de la 57% în 2023, se menţionează într-un comunicat al companiei de consultanţă Deloitte citat de Agerpres.

În acest context, investitorii intenţionează să se concentreze pe proiecte noi (31%) sau pe atragerea de fonduri pentru plasamente viitoare (19%). O treime dintre aceştia se aşteaptă ca eficienţa portofoliului lor să se îmbunătăţească, de două ori mai mulţi decât cei care estimează o deteriorare a acesteia. Sectorul industrial este în continuare perceput ca fiind cel mai competitiv (31%), urmat de cel rezidenţial (21%), relevă studiul.

În rândul dezvoltatorilor, cea mai importantă tendinţă în 2024 pare a fi reprofilarea pe alte segmente ale pieţei, având în vedere că un sfert dintre aceştia iau în calcul o astfel de schimbare. Acest trend se manifestă cel mai pregnant printre dezvoltatorii de birouri şi de spaţii comerciale – trei sferturi, respectiv jumătate dintre aceştia susţin că se vor concentra pe alte sectoare în 2024 (în principal active cu destinaţie mixtă sau proiecte rezidenţiale pentru închiriere).

„Temperarea activităţii din piaţa de birouri se remarcă şi în România, încă din 2023, iar tranzacţiile care încă se mai derulează au ca obiect renegocierea contractelor de închiriere, cu accent pe flexibilizarea clauzelor, sau prelungirea perioadei contractuale. În schimb, în privinţa proiectelor de tip retail, piaţa locală se diferenţiază de cea regională, dat fiind că există multe proiecte în derulare şi apetit crescut pentru investiţii pe acest segment, stimulate de perspectiva reducerii inflaţiei şi, implicit, de creşterea puterii de cumpărare a populaţiei. Segmentul industrial beneficiază de perspective de creştere, date fiind situaţia geopolitică, stocul insuficient de astfel de spaţii la nivel naţional şi fenomenul de friendshoring, respectiv tendinţa globală şi regională de relocare sau, respectiv, de construire a diverselor unităţi de producţie în statele aliate din punct de vedere politic”, a declarat Irina Dimitriu, Partener Reff & Asociaţii | Deloitte Legal, lider al serviciilor de consultanţă pentru sectorul imobiliar în cadrul Deloitte România, citată în comunicat.

Printre provocările cu care se confruntă dezvoltatorii în acest an se remarcă cele legate de finanţare (26%), urmate de cele care implică achiziţia de terenuri pentru dezvoltări viitoare (23%), în perspectiva redresării economice, şi de comercializare (18%).

Deloitte derulează Real Estate Confidence Survey for Central Europe începând din 2019 pentru a afla percepţia profesioniştilor din domeniu cu privire la evoluţia pieţei în regiune. La sondaj participă trei categorii de respondenţi, respectiv dezvoltatori, investitori şi consultanţi specializaţi în domeniul imobiliar. La ediţia din acest an au participat, în principal, jucători din Polonia (33%), Cehia (24%), Ungaria (10%), iar 24% dintre participanţi operează pe mai multe pieţe din Europa Centrală.

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanţă fiscală şi juridică, consultanţă, consultanţă financiară şi managementul riscului pentru companii. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acoperă peste 150 de ţări şi teritorii.

Deloitte România este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din ţara noastră şi oferă, în cooperare cu Reff & Asociaţii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanţă fiscală, servicii juridice, de consultanţă şi managementul riscului, consultanţă financiară, soluţii de servicii şi consultanţă în tehnologie, precum şi alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 3.400 de profesionişti.