În același timp, unul dintre români spune că nu are nicio resursă care să îl ajute să își revină în caz că locuința sa suferă daune majore. Conform președintelui UNSAR, Alexaandru Ciuncan, evenimentele catastrofale din ultimii ani (cum ar fi cutremurele din Gorj ori seriile de inundații) au dus la o creștere a a interesului pentru asigurări de locuință. Concret, aproape jumăte dintre intervievați spun că sunt interesați de o asigurare de locuință, acesta fiind cel mai mare procent obținut de un produs de asigurare.
Citește și: Cutremurele din Gorj s-au simțit serios în piața asigurărilor: Despăgubiri în creștere cu 60%. Cum scapi de cheltuieli de mii de euro cu 10 euro pe lună
Sub 30% dintre români spun că se bazează pe o poliță de asigurare în cazul unui eveniment major și sub 17% afirmă că au suficiente economii pentru a trece peste. Restul se bazează pe eventuale împrumuturi sau pe…nimic, mai arată studiu citat.
Aproape 400 de daune avizate deja în urma inundațiilor din Galați. Daune duble față de 2022
Ca urmare a inundațiilor de săptămâna trecută din zona Moldovei și a Dobrogei, până în acest moment au fost deja avizate aproape 400 de dosare de daună în baza polițelor de asigurare pentru bunuri și proprietăți – arată o analiză realizată la nivelul companiilor Membre UNSAR. 64% dintre aceste dosare de daună au fost doar pentru județul Galați.
Inundațiile, vijeliile și furtunile produse anul trecut au generat despăgubiri duble față de 2022. Astfel, au fost achitate peste 31 milioane lei doar pentru acoperirea pagubelor produse de cele 3 riscuri locuințelor asigurate. “Deși doar mai puțin de 20% dintre locuințe și companii beneficiază de protecția unei asigurări facultative, despăgubirile plătite cresc de la un an la altul. Nevoia de protecție oferită de polițele de asigurare este mai mult decât evidentă”, a precizat Alina BĂRBULESCU, Specialist Asigurări Bunuri & Proprietăți în cadrul UNSAR