Juncker: Actuala generaţie de lideri europeni este formată din pragmatici lipsiţi de talent

Economica.net
18 04. 2012
jean_claude_juncker_51864800_31775400

Juncker, care este premier al Luxemburgului şi cunoscut pentru comentariile sale acide, a declarat săptămânalului german Die Zeit că amplificarea naţionalismului şi un simţ mai scăzut al istoriei europene reprezintă noi pericole pentru Uniunea Europeană.

Întrebat dacă va renunţa cu adevărat la funcţia de preşedinte al Eurogroup, pe care o deţine de peste şapte ani, Juncker a spus că „aceasta este starea de fapt”.

Juncker declarase deja că vrea să renunţe la şefia Eurogroup din cauza programului foarte încărcat şi a problemelor de sănătate, dar au existat zvonuri că ar putea fi rugat să rămână până la încheierea crizei datoriilor suverane din zona euro. Mandatul său, care prevede coordonarea politicilor miniştrilor de Finanţe din cele 17 state din uniunea monetară, se încheie în iunie.

Într-un interviu care va fi publicat joi, Juncker, un susţinător fervent al integrării europene, s-a referit la omologii săi ca la nişte „pragmatici lipsiţi de talent, care nu au cutezanţa periculoasă” a predecesorilor lor şi se mulţumesc să le administreze moştenirea.

„Generaţia mea, care deţine frâiele puterii, trebuie să înveţe să întărească Europa”, a arătat oficialul.

Juncker este unul dintre puţinii lideri europeni implicaţi în negocierile din anii ’90 referitoare la lansarea monedei euro care mai au activitate politică.

Şeful Eurogroup nu este în relaţii prea bune cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi a criticat Germania pentru felul în care a tratat alte ţări din zona euro în timpul crizei datoriilor.

Juncker a arătat că 17 din cele 27 de state ale Uniunii Europene au datorii mai mici decât Germania şi cu toate acestea măsurile de austeritate sunt aplicate mai ales la insistenţa autorităţilor de la Berlin.

Favorit la preluarea preşedinţei Eurogroup este ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble.