„De peste doi ani, toţi şefii de stat şi de guvern ai UE au cerut o mai bună protecţie a frontierelor externe ale Europei”, a afirmat Juncker într-un interviu publicat duminică de ziarul german Welt am Sonntag.
„Şi acum există brusc preocupări din toate părţile. Se presupune că (întărirea Frontex) ar afecta suveranitatea naţională, totul decurge prea repede şi numerele au devenit prea mari. Este o ipocrizie excesivă”, a mai spus el.
Comisia Europeană a propus în septembrie ca efectivele acestei misiuni să ajungă până în anul 2020 la circa 10.000 de membri. Dar liderii europeni au recunoscut recent că realizarea acestui obiectiv va necesita mai mult timp, mai ales că unele state membre se tem că sporirea atribuţiilor acestei misiuni le va diminua controlul suveran asupra propriilor frontiere.
Ca urmare a criticilor venite din partea mai multor state, preşedinţia austriacă a UE a sugerat amânarea sporirii efectivelor Frontex până în 2027.
La începutul acestei luni, ministrul german de interne Horst Seehofer a declarat că 2025 ar putea fi o „un calendar fezabil”.
Juncker a acuzat ţările care s-au plâns cel mai tare în legătură cu securitatea la frontieră că sunt cel mai puţin angajate în acest proiect.
„Europa nu poate funcţiona aşa”, a spus el. „Trebuie să acţionăm repede ca să fim pregătiţi şi pentru ca frontierele externe ale UE să fie cu adevărat sub control”, a mai spus el.