„Greşesc aceia care cred că a venit momentul pentru a destructura, pentru a rupe în bucăţi blocul comunitar şi pentru a ne diviza în naţiuni. Nu putem să existăm ca naţiuni individuale fără Uniunea Europeană”, a declarat Jean-Claude Juncker la un eveniment dedicat semnării tratatului de la Maastricht.
Preşedintele CE a explicat că în următorii zece ani poziţia blocului comunitar în cadrul economiei globale ar putea să scadă cu 15%, iar în următorii 20 de ani nicio ţară europeană nu ar mai face parte din grupul G7, care include în acest moment Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie.
Din punct de vedere demografic, europenii reprezentau 20% din populaţia globală la începutul secolului trecut, însă acest procent a scăzut la 5-7% la începutul secolului 21 şi ar putea să scadă la 4%.
Juncker a făcut trimite la creşterea susţinerii pentru retorica anti-europeană în statele UE. De asemenea, această retorică a culminat cu votul britanicilor pentru a părăsi Uniunea Europeană.
În acelaşi timp, formaţiunile populiste şi naţionaliste se bucură de o popularitate în creştere în Franţa, Italia, Polonia şi Ungaria.
Preşedintele CE a explicat că criza migratorie a îngenuncheat ideea că există un bloc comunitar bazat pe regulamente negociate la comun, făcând trimitere la respingerea cotelor obligatorii de migranţi de unele state din estul şi centrul Europei, în special de grupul Vişegrad.
„Asta este ceva nou. Pentru prima dată în istoria europeană postbelică, nu toate statele membre implementează regulamentele stabilite în mod comun. Asta este împotriva principiului de bază al Uniunii Europene”, a declarat Juncker.