Juncker către greci: Un „nu” la referendum ar însemna un „nu pentru Europa”

Economica.net
29 06. 2015
jean_claude_juncker_98093100

‘Nu este un pachet de austeritate stupid (…), nu există reduceri de salarii sau pensii’, ci măsuri ‘pentru mai multă justiţie socială, creştere economică şi o administraţie publică mai modernă şi transparentă’, a precizat Juncker într-o intervenţie în faţa presei, dedicată crizei provocate de hotărârea lui Tsipras de a respinge acest plan şi de a convoca în schimb un referendum la care grecii să se pronunţe pe acest subiect.

‘Cer grecilor să voteze ‘da’, oricare ar fi întrebarea să voteze ‘da’, pentru că astfel vor transmite mesajul că doresc să rămână în zona euro şi în familia Uniunii Europene’, a îndemnat şeful executivului comunitar. Întrebat ce ar presupune un ‘nu’ la referendum, Juncker a răspuns că aceasta ‘ar însemna că Grecia spune nu Europei’. El a admis totuşi că unele prevederi ale planul propus presupun şi sacrificii pe termen mediu, dar a insistat că planul ‘merge mult dincolo de măsurile fiscale şi propune o modalitate clară de a progresa’. ‘Trebuie să spunem poporului grec ce este în joc şi că nu este uşor, dar şi alţii l-au făcut’, a continuat Juncker făcând referire la reformele adoptate de ţări precum Irlanda, Portugalia, Cipru sau Spania.

În ceea ce priveşte o posibilă ieşire a Greciei din zona euro, Juncker a declarat că aceasta ‘nu a fost niciodată şi nu va fi o opţiune’. ‘Perspectiva mea este că vom fi în continuare 19 (în zona euro) şi mai mulţi în anii următori şi deceniile următoare’, a indicat şeful executivului comunitar.

El s-a arătat totuşi dezamăgit de această evoluţie în relaţiile cu Grecia. ‘Sunt profund întristat de spectacolul pe care l-a oferit Europa săptămâna trecută. (…) După toate eforturile pe care le-am depus, mă simt trădat’, a spus Juncker, acuzând guvernul grec că ‘vineri s-a ridicat în mod neaşteptat de la masa’ negocierilor. ‘Am mişcat munţii din loc până în ultimul moment, când autorităţile greceşti au închis uşa’, a adăugat Juncker, atrăgând atenţia că dosarul grec nu poate fi ‘un joc cu câştigători şi învinşi’. ‘Ori câştigăm cu toţii, ori pierdem cu toţii’ în zona euro, a conchis preşedintele Comisiei Europene.