UPDATE – Europa cere un summit al UE la Sibiu, la o zi după Brexit

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a propus miercuri, într-un discurs în plenul Parlamentului European la Strasbourg, organizarea unui summit al UE la o zi după Brexit, la 30 martie 2019, în oraşul Sibiu, pentru a discuta despre viitorul blocului comunitar, relatează Reuters. În cazul în care calendarul Brexit-ului va fi respectat, reuniunea de la Sibiu va fi primul summit european în formula UE 27 după retragerea Marii Britanii din blocul comunitar şi se va desfăşura în momentul în care România va deţine preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene.
Economica.net - mie, 13 sept. 2017, 08:57
UPDATE - Europa cere un summit al UE la Sibiu, la o zi după Brexit

Camera Comunelor din Marea Britanie a votat în cursul nopţii de luni spre marţi să discute în a doua lectură planul premierului Theresa May de a abroga legile Uniunii Europene şi de a le include în legislaţia britanică. După mai multe ore de dezbateri, pe alocuri dure, 326 de membri ai camerei inferioare a Parlamentului au votat favorabil, în timp ce 290 au fost împotriva proiectului de lege privind retragerea din UE.

Proiectul de lege abrogă legislaţia din tratatul din 1972 prin care Marea Britanie a aderat la Comunitatea Economică Europeană, aşa cum era cunoscută atunci, şi încorporează peste 12.000 de reguli şi reglementări ale UE în legislaţia britanică înainte de ieşirea Londrei din UE prevăzută în 2019.

În cazul în care calendarul Brexit-ului va fi respectat, reuniunea de la Sibiu va fi primul summit european în formula UE 27 după retragerea Marii Britanii din blocul comunitar şi se va desfăşura în momentul în care România va deţine preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene.

La 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România va prelua, începând cu 1 ianuarie 2019, pentru şase luni, preşedinţia Consiliului UE. MAE notează pe site-ul său că preşedinţia României la Consiliul UE se va desfăşura într-un context european şi internaţional complex, cele mai importante dosare fiind Brexit-ul, alegerile pentru Parlamentul European, care se vor desfăşura cel mai probabil în luna mai a anului 2019, şi Cadrul financiar multianual post-2020.

 

 

Iohannis salută propunerea de organizare a Summitului Consiliului European la Sibiu

Preşedintele Klaus Iohannis salută propunerea preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, privind organizarea Summitului Consiliului European la Sibiu în 2019 şi apreciază în mod deosebit mesajul de unitate a Uniunii Europene şi de consolidare a proiectului european transmis de acesta, precizează miercuri Administraţia Prezidenţială.

”Preşedintele României, Klaus Iohannis, apreciază în mod deosebit mesajul de unitate a Uniunii Europene şi de consolidare a proiectului european transmis astăzi de către preşedintele Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker, în discursul susţinut în faţa Parlamentului European. Viziunea Comisiei Europene este aceea a unei Uniuni mai puternice, în deplină concordanţă cu poziţia exprimată în mod repetat de către preşedintele României. Ţara noastră rămâne un partener profund ataşat ideii europene şi pe deplin implicat în eforturile de avansare a integrării, într-o formulă de unitate şi coeziune, fără fragmentări în rândul statelor membre. Este angajamentul ferm al ţării noastre de a contribui la consolidarea proiectului european, ca obiectiv strategic”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei transmis AGERPRES.

Şeful statului salută propunerea lui Jean-Claude Juncker de organizare a unei reuniuni a Consiliului European la Sibiu, în data de 30 martie 2019, pe perioada exercitării de către România a preşedinţiei Consiliului UE, summit care va viza chestiuni strategice privind viitorul Uniunii Europene.

”În timpul mandatului său la conducerea Consiliului Uniunii Europene, România va continua să acţioneze ferm ca un partener activ, cu o abordare constructivă, unitară şi pro-europeană în ceea ce priveşte măsurile care vor fi adoptate şi care vizează viitorul Uniunii Europene. Preşedintele României apreciază, totodată, reiterarea sprijinului Comisiei Europene pentru aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen”, se precizează în comunicat.

De asemenea, Klaus Iohannis salută propunerea preşedintelui Jean-Claude Juncker referitoare la crearea unui instrument de sprijin pentru ţările membre ale Uniunii care aderă la zona Euro, informează Administraţia Prezidenţială, precizând că, în acest fel, ţara noastră va putea beneficia de o importantă susţinere în atingerea obiectivului strategic de adoptarea a monedei unice.

 

Tudose: Mesajul lui Juncker, extraordinar; e prima oară când Comisia Europeană nu ne critică

Premierul Mihai Tudose a afirmat, miercuri, că mesajul preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, este ‘extraordinar’.

‘E prima dată când Comisia Europeană nu ne critică şi apreciază demersurile pe care le-am făcut noi, cu toţii’, a spus Tudose, la începutul şedinţei de guvern.

Prefectul, despre propunerea lui Juncker: Alegerea Sibiului pentru a găzdui un summit UE în 2019 nu e întâmplătoare

Prefectul de Sibiu, Lucian Radu, consideră că nu este întâmplătoare propunerea preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ca oraşul Sibiu să găzduiască un summit al UE la o zi după Brexit, la 30 martie 2019, pentru a discuta despre viitorul blocului comunitar.

‘Propunerea preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de a organiza un summit extraordinar al UE în Sibiu, la 30 martie 2019, ne onorează. În acea perioadă, România va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, aflându-se în centrul procesului decizional european. Ţara noastră va avea un rol important în procesul de negociere pentru consolidarea cooperării între statele membre ale Uniunii Europene. Consider că alegerea oraşului care va găzdui acest summit extraordinar nu este întâmplătoare. Sibiul se bucură de o reputaţie excelentă, fiind recunoscut drept un veritabil etalon al armoniei în contextul multicultural, multietnic şi multireligios existent aici de atâtea veacuri’, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, prefectul judeţului Sibiu, Lucian Radu.

Şi primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, consideră că oraşul este ‘o locaţie foarte bună pentru acest summit’.

‘Mă bucură foarte mult această propunere din partea preşedintelui Jean-Claude Juncker care ne onorează. Consider că Sibiul este o locaţie foarte bună pentru acest summit. De altfel, eu am transmis deja disponibilitatea noastră de a găzdui evenimente în cadrul programului organizat de România în mandatul sau la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene cu ocazia discuţiilor cu domnul Karl-Heinz Lambertz, preşedintele Comitetului European al Regiunilor, care a avut loc în data de 8 septembrie la Asociaţia Municipiilor din România. România are multe de arătat şi de aceea cred că evenimentele anului 2019 nu trebuie să se limiteze la capitala ţării’, a precizat primarul Astrid Fodor, pentru AGERPRES.

Aceasta crede că ‘Sibiul este un exemplu al spiritul european fiind modern, deschis şi dinamic, având în acelaşi timp valorile unui oraş cu o istorie de peste 800 de ani’. ‘Acesta se constituie în acelaşi timp ca un model reuşit de multiculturalitate şi de convieţuire paşnică a etniilor şi religiilor, fiind astfel în acord cu principiile Uniunii Europene. Oraş cultural şi turistic de excepţie, Sibiul şi-a arătat caracterul european şi prin reuşita programului Sibiu Capitala Culturală Europeană 2007, rămânând conectat la Europa prin viitorul program Regiune Gastronomică Europeană 2019. Sper că această propunere a preşedintelui Juncker să se concretizeze. Sunt sigură că Sibiul va face faţă cu cinste unui eveniment atât de important’, a mai spus Astrid Fodor.

Nu în ultimul rând, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean, apreciază că judeţul este ‘un spaţiu în care valorile europene sunt la ele acasă’.

‘Salut propunerea ăreşedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker de a organiza în 2019 summitul UE la Sibiu. Judeţul Sibiul este un spaţiu în care valorile europene sunt la ele acasă: în 2007 Municipiul Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, iar în 2019 Regiunea Sibiu va fi capitala gastronomiei europene. Faptul că decizii ce vor defini viitorul Europei se vor lua la Sibiu, chiar în perioada în care România va deţine preşedinţia Consiliului UE, ne va situa pe harta locurilor în care s-au făcut paşi importanţi pentru unitatea europeană’, a declarat, pentru AGERPRES, Daniela Cîmpean.

Camera Comunelor din Marea Britanie a votat în cursul nopţii de luni spre marţi să discute în a doua lectură planul premierului Theresa May de a abroga legile Uniunii Europene şi de a le include în legislaţia britanică. După mai multe ore de dezbateri, pe alocuri dure, 326 de membri ai camerei inferioare a Parlamentului au votat favorabil, în timp ce 290 au fost împotriva proiectului de lege privind retragerea din UE.

Proiectul de lege abrogă legislaţia din tratatul din 1972 prin care Marea Britanie a aderat la Comunitatea Economică Europeană, aşa cum era cunoscută atunci, şi încorporează peste 12.000 de reguli şi reglementări ale UE în legislaţia britanică înainte de ieşirea Londrei din UE, prevăzută în 2019.

În cazul în care calendarul Brexit-ului va fi respectat, reuniunea de la Sibiu va fi primul summit european în formula UE 27 după retragerea Marii Britanii din blocul comunitar şi se va desfăşura în momentul în care România va deţine preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene.

La 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România va prelua, începând cu 1 ianuarie 2019, pentru şase luni, preşedinţia Consiliului UE. MAE notează pe site-ul său că preşedinţia României la Consiliul UE se va desfăşura într-un context european şi internaţional complex, cele mai importante dosare fiind Brexit-ul, alegerile pentru Parlamentul European, care se vor desfăşura cel mai probabil în luna mai a anului 2019, şi Cadrul financiar multianual post-2020.

Corina Creţu despre anunţul lui Juncker:  Veşti bune pentru România

Anunţul preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, referitor la organizarea unui Summit special în România, la Sibiu, în data de 30 martie 2019, reprezintă o veste bună pentru ţara noastră, consideră comisarul european pentru Politică regională, Corina Creţu.

‘Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a susţinut astăzi discursul privind starea Uniunii în faţa Parlamentului European, făcând bilanţul peisajului politic şi economic european actual, o ocazie de a trece în revistă activitatea desfăşurată de UE în ultimul an şi de a puncta priorităţile pentru anul următor. Preşedintele a prezentat viziunea sa asupra modului în care Europa poate avansa până în 2025: o Europă capabilă să acţioneze rapid şi decisiv acolo unde este nevoie; o Europă ancorată în valorile noastre comune; o Europă care îşi respectă promisiunea de prosperitate. Pe măsură ce intrăm în a doua jumătate a acestui mandat avem o oportunitate imensă de a construi in baza realizărilor noastre de până acum şi de a ajuta la modelarea Europei de mâine’, a arătat comisarul european într-o postare pe Facebook.

Totodată, a continuat Corina Creţu, în luna martie preşedintele Juncker a prezentat cele cinci scenarii pentru viitorul UE, care au fost intens dezbătute de atunci. ‘Astăzi, a venit timpul sa tragem primele concluzii necesare pentru a face următorii paşi de la dezbatere la decizii. Iată câteva elemente despre modul în care Preşedintele Comisiei Europene vede lucrurile, scenariul nr. 6’: ‘Nu pot accepta ca în Europa de astăzi să avem cetăţeni de mâna a doua. Copiii nu pot muri în Europa din cauza unor boli care ar fi trebuit eradicate cu zeci de ani în urmă; copiii din România trebuie să aibă aceleaşi oportunităţi ca şi în Italia – trebuie să ajutăm aceste state membre să aibă vaccinuri naţionale; Nu pot exista consumatori de mâna a doua. Nu pot accepta ca cetăţenii din centrul şi estul UE să cumpere produse mai proaste decât în restul UE. Şi, nu în ultimul rând, este timpul să aducem România şi Bulgaria în Schengen.’

‘Totodată, preşedintele Juncker a anunţat că îşi propune ca în timpul Preşedinţiei României la Consiliul UE să organizeze un Summit special în România, în Sibiu, în data de 30 martie 2019 – imediat după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană – considerând că va fi momentul potrivit ca liderii europeni să ia decizii esenţiale pentru o Europă mai democratică şi mai puternică. Numai veşti bune pentru România!’, a subliniat comisarul european.

Te-ar mai putea interesa și
AFM organizează o sesiune de înscriere a dealerilor în Programul Rabla pentru Tractoare în perioada 22 – 28 noiembrie
AFM organizează o sesiune de înscriere a dealerilor în Programul Rabla pentru Tractoare în perioada 22 – 28 noiembrie
Administraţia Fondului pentru Mediu organizează sesiune de înscriere în vederea validării dealerilor, în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini......
CPE anunță că devine o compania cu capital 100% românesc, după preluarea participației deținută de Custom Group
CPE anunță că devine o compania cu capital 100% românesc, după preluarea participației deținută de Custom Group
Furnizorul de soluții de tehnologie pentru retail, aviație și logistică CPE România anunță că preia totalitatea acțiunilor ...
Marea Neagră a fost scoasă la licitație. Pescarii au închiriat deja trei loturi. Cât costă metrul pătrat
Marea Neagră a fost scoasă la licitație. Pescarii au închiriat deja trei loturi. Cât costă metrul pătrat
Marea Neagră a fost scoasă la licitație. În premieră pentru România, luciul de apă poate fi închiriat de pescari, ...
Ministrul Culturii Raluca Turcan anunță o investiție de peste 2 milioane de euro în Bastionul Soldisch şi Centrul ASTRA pentru Educaţie, din orașul Sibiu
Ministrul Culturii Raluca Turcan anunță o investiție de peste 2 milioane de euro în Bastionul Soldisch şi Centrul ASTRA ...
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că urmează o investiţie de ...