Juncker respinge ideea că Spania ar încălca statul de drept prin măsurile luate împotriva separatiştilor catalani
‘Nu văd ca statul de drept să fie încălcat de către autorităţile spaniole. Cred mai degrabă că încalcă legea aceia care nu respectă ordinea constituţională spaniolă’, a spus Juncker la prezentarea unui raport al Comisiei Europene.
El s-a referit astfel la foştii membri ai guvernului catalan care, după ce parlamentul Cataloniei a votat o declaraţie de independenţă, au fost arestaţi preventiv de justiţia spaniolă ori a fost întocmit un mandat de arestare pe numele lor şi remis autorităţilor din Belgia, ţară unde fostul premier catalan Carles Puigdemont împreună cu patru dintre foştii săi miniştri au venit pentru a nu fi arestaţi de o justiţie pe care Puigdemont o consideră ‘politizată’.
Întrebat de criticile cu privire la independenţa sistemului judiciar din Spania, preşedintele executivului comunitar a insistat că el are încredere în autorităţile judiciare, ‘atât spaniole cât şi belgiene’, cele din urmă fiind nevoite să ia o decizie cu privire la extrădarea către Spania a lui Puigdemont şi a celor patru foşti miniştri, care s-au predat autorităţilor belgiene şi au fost apoi eliberaţi condiţionat.
Cât despre ‘tăcerea’ instituţiilor europene faţă de situaţia din Catalonia, Juncker a admis că acestea nu au ‘răspuns tuturor aşteptărilor’, dar a ţinut să adauge că UE ‘are ca fundament statul de drept, care trebuie respectat’.
‘Europa şi-a exprimat convingerile, care se bazează pe tratate. Ceea ce se întâmplă în Catalonia, regiune spaniolă faţă de care am toată simpatia, nu priveşte Europa, întrucât soluţiile derivă din ordinea constituţională şi juridică internă a Spaniei’, a reafirmat Juncker, consecvent declaraţiilor date până în prezent de el şi de instituţiile comunitare, în care criza provocată de emiterea declaraţiei de independenţă a Cataloniei a fost calificată drept o problemă internă a Spaniei.
Jean-Claude Juncker a refuzat de asemenea să comenteze despre posibila extrădare din Belgia către Spania a lui Puigdemont şi celor patru miniştri, inculpaţi de justiţia spaniolă pentru mai multe delicte, printre care deturnare de fonduri, rebeliune şi răzvrătire, şeful Comisiei Europene afirmând că ‘problemele belgiene nu sunt responsabilitatea’ sa.