Juncker: Ruperea negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană ar fi o ‘gravă eroare de politică externă’

Economica.net
04 08. 2016
n_39870_1_76918800

‘În acest moment, dacă am da Turciei impresia că, indiferent de situaţie, Uniunea Europeană nu este pregătită să o primească în cadrul său, aceasta ar fi, în opinia mea, o gravă eroare de politică externă’, a afirmat Juncker pentru postul ARD într-un interviu care urmează să fie difuzat duminică, dar din care au fost publicate joi câteva extrase.

‘Nu văd ce ar aduce faptul dacă am transmite unilateral Turciei că negocierile sunt terminate’, a insistat el.

Însă Juncker a precizat că Turcia este încă extrem de departe de a putea pretinde integrarea europeană, în special din cauza măsurilor de represiune luate după puciul ratat de la 15 iulie.

‘Turcia în situaţia sa actuală nu poate deveni membră a Uniunii Europene’, a adăugat el, subliniind că o posibilă reintroducere a pedepsei cu moartea ‘ar avea drept consecinţă ruptura imediată a negocierilor’.

Anterior joi, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Mina Andreeva, a subliniat că nu s-a schimbat nimic în statutul Turciei de ţară candidată, precizând în acelaşi timp că Ankara trebuie să respecte valorile de bază ale UE.

‘Progresul negocierilor (de aderare – n.r.) este măsurat în funcţie de o serie de cerinţe, printre care respectarea statului de drept, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale’, a spus Andreeva.

Reacţiile reprezentanţilor Comisiei Europene vin după ce cancelarul austriac Christian Kern a cerut miercuri o discuţie privind viitorul negocierilor de aderare cu Ankara, precizând că va ridica această chestiune la summitul informal al UE de la 16 septembrie.

‘Ştim că standardele democratice ale Turciei sunt clar insuficiente pentru a justifica aderarea,’ a afirmat Kern pentru cotidianul austriac Die Presse. Negocierile cu Ankara sunt o ‘ficţiune diplomatică’, a mai spus el anterior pentru postul public de televiziune ORF.

În aceeaşi linie, ministrul austriac al apărării, Hans-Peter Doskozil, a comparat regimul turc actual cu o ‘dictatură’ şi a susţinut la rândul său că negocierile ‘trebuie suspendate sau oprite’.

De partea cealaltă, ministrul turc pentru afaceri europene, Omer Celik, a spus joi că declaraţiile cancelarului Austriei, Christian Kern, se apropie în mod neliniştitor de retorica extremei drepte.

Aproape 26.000 de persoane au fost închise în Turcia după puciul eşuat de la 15 iulie, în timp ce zeci de mii de funcţionari şi-au pierdut posturile. Mai mulţi jurnalişti au fost de asemenea arestaţi în cadrul campaniei de reprimare.

Turcia este candidată la aderarea la UE din 1999, însă progresele au fost lente. Surse guvernamentale de la Ankara au afirmat joi că aderarea la blocul comunitar rămâne un obiectiv strategic.

UE a deschis în iunie un nou capitol în negocierile de aderare cu Turcia, ca parte a acordului privind imigraţia convenit cu Ankara. 16 din cele 35 de capitole – domenii în care Turcia trebuie să se alinieze standardelor UE – au fost deschise.

‘În acest moment, nu mai există alte capitole de negociere aflate în discuţie’, a spus purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene.