Juncker: Spaţiul Schengen nu va fi desfiinţat. Frontierele continentale ale Europei trebuie întărite
Juncker a mai spus, în primul discurs despre „starea UE” ca preşedinte al Comisiei, că fenomenul migrării către Europa poate fi transofrmat din problemă într-o resursă bine gestionată.
„Să nu uităm că suntem un continent care îmbătrâneşte”, a punctat preşedintele Comisiei Europene.
Migrarea popoarelor a fost identificată de Juncker drept una dintre principalele priorităţi pentru UE în prezent şi pe termen lung şi a vorbit despre reacţiile europenilor la valul de refugiaţi din Siria, Libia şi alte zone de conflict.
„Avem de-a face cu o lipsă de europenism în Uniunea Europeană. Şi absenţa unităţii în această Uniune Europeană. Asta trebuie să se schimbe, acum”, a spus şeful CE.
Juncker a avertizat că UE trăieşte „un moment definitoriu”, încolţită de criza refugiaţilor, stagnarea economică, marcată de declinul industriei şi şomaj ridicat, şi conflictul din Ucraina, descrise drept „încercări fără precedent”.
Juncker a vorbit timp de 77 de minute, mai mult de jumătate din discurs fiind concentrat asupra problemei refugiaţilor.
El a mai abordat tema crizei din Grecia, trecută în plan secund în ultimele luni, şi a salutat soluţia la care s-a ajuns în final – un al treilea pachet de bailout pentru statul elen – ca pe un „nu” clar faţă de scenariul ieşirii ţării din eurozonă.
„Prea rar ne arătăm mândria pentru proiectul nostru european. Europa este, de departe, cel mai prosper şi mai stabil continent din lume. Cei care critică Uniunea Europeană trebuie să recunoască că aici este pace şi aici este stabilitate, şi suntem mândri de asta”, a declarat Juncker.