Junta din Niger a denunțat acordurile militare pe care le are cu Franța. Parisul a respins această acțiune inițiată de un regim pe care nu-l recunoaște
Numai „autorităţile nigeriene legitime” au dreptul să revină asupra acestor acorduri, care „sunt singurele pe care Franţa, la fel ca ansamblul comunităţii internaţionale, le recunoaşte”, a replicat Ministerul de Externe de la Paris, în timp ce Franţa şi SUA le cer puciştilor să-i restituie puterea preşedintelui pro-occidental Mohamed Bazoum, înlăturat săptămâna trecută prin lovitura de stat militară în urma căreia comandantul gărzii sale, generalul Abdourahamane Tiani, s-a proclamat preşedinte.
Preşedintele înlăturat este reţinut împreună cu familia sa în reşedinţa prezidenţială. Cu toate acestea, el a publicat în ziarul american Washington Post un articol de opinie în care cere ajutorul „Guvernului american” şi „comunităţii internaţionale”, afirmând că dacă în ţara sa nu va fi restabilită „ordinea constituţională” întregul Sahel riscă să cadă sub influenţa Rusiei prin intermediul mercenarilor Wagner.
De asemenea, Bazoum a avut o discuţie telefonică cu ambasadoarea Nigerului la Paris, potrivit declaraţiei acesteia din urmă, care a anunţat că nu se supune ordinului puciştilor de a reveni de la post după ce aceştia au revocat-o din funcţie împreună ambasadorii din SUA, Nigeria şi Togo. „Preşedintele Bazoum m-a sunat ieri şi mi-a spus: du-te în biroul tău, ai încrederea mea şi continuăm activitatea”, a declarat pentru AFP ambasadoarea Aichatou Boulama Kané, care a calificat drept „nulă şi neavenită” decizia puciştilor.
Între timp, emisia postului Radio France Internationale (RFI) şi a postului de ştiri France 24 au fost întrerupte în Niger, acţiune condamnată de Franţa şi de UE.
Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane (ECOWAS), care a impus sancţiuni Nigerului după lovitura de stat, le-a dat puciştilor un ultimatum să-l repună în funcţie pe preşedintele Bazoum până duminică, ameninţând în caz contrar cu o intervenţie militară. Aceasta ar riscă să creeze o criză regională majoră, în condiţiile în care Mali şi Burkina Faso, state unde junte militare anti-occidentale au preluat de asemenea puterea, au ameninţat la rândul lor că vor interveni de partea Nigerului. Guineea s-a delimitat de o eventuală acţiune militară, dar alte state membre ale ECOWAS, precum Senegal şi Benin, s-au declarat dispuse să participe.
În noaptea de joi spre vineri o delegaţie a ECOWAS, condusă de fostul preşedinte nigerian Abdulsalami Abubakar, a părăsit capitala Nigerului, Niamey, unde venise cu câteva ore în urmă pentru negocieri cu puciştii. Membrii delegaţiei nu s-au întâlnit cu generalul Tiani şi nici cu preşedintele Bazoum, ci doar cu militari pucişti, cu care au discutat „ultimele propuneri ale ECOWAS pentru ieşirea din criză”, fără a fi anunţate alte detalii.