Jurnalişti suedezi acuzaţi de terorism în Etiopia
Cei doi, care acum riscă 15 ani de închisoare la pronunţarea finală programată săptămâna viitoare, au declarat că îşi făceau doar meseria în momentul în care au fost reţinuţi de soldaţii etiopieni, relatează ziarul Miami Herald.
Cu toate acestea judecătorul Shemsu Sirgaga a precizat că „este puţin probabil” ca cei doi să fi făcut doar un reportaj, având în vedere că Frontul Ogaden le-a facilitat călătoria din Anglia până în Etiopia via Kenya şi Somalia.
Trupele etiopiene i-au interceptat pe jurnaliştii Johan Persson şi Martin Schibbye în vara acestui an în timpul unor ciocniri cu rebelii Ogaden într-o zonă interzisă de etiopieni accesului presei.
Addis Abeba îi consideră pe rebelii Ogaden un grup terorist.Preşedintele Uniunii Jurnaliştilor Suedezi, Jonas Nordling, a deplâns situaţia şi a declarat că gestul autorităţilor etiopiene are legătură cu încercarea de ascundere abuzurilor asupra drepturilor omului, presupuse a se întâmpla în această regiune.
„Este o decizie politică (…), nu există dovezi că cei doi ar fi vinovaţi de acte în legătură cu terorismul”, a mai precizat Nordling. „Sunt doi oameni de presă cunoscuţi, cu o activitate prodigioasă, care au folosit metode acceptate jurnalistic pentru a ajunge în zona pe care voiau să o investigheze”, a mai spus Jonas Nordling.
Situaţia a generat deja un incident diplomatic ce a trecut graniţele celor două ţări. Grupurile de apărare a drepturilor omului şi diplomaţi acreditaţi la Adiss Abbeba şi Stockholm consideră că proclamaţiile anititerorism ale Etiopiei îngrădesc libertatea de expresie şi sunt folosite pentru a închide gura disidenţilor.