Jurnaliștii de la AFP au încheiat greva după 24 de ore, în urma garanțiilor primite de sindicate
Activitatea Agenţiei France-Presse a fost puternic afectată de această grevă lansată la apelul intersindicatului (SNJ, CGT, Sud, FO, CFE-CGC). Actualitatea franceză nu a fost acoperită joi, în special ceremoniile ce au marcat împlinierea a 80 de ani de la Debarcarea din Normandia şi interviul preşedintelui Emmanuel Macron televizat de TF1 şi France 2, ce a fost urmărit seara de 7,6 milioane de telespectatori.
În cadrul unei reuniuni ce a avut loc vineri dimineaţă, înainte de suspendarea grevei, conducerea agenţiei, prezidată de Fabrice Fries, s-a angajat să menţină timp de 1 an cele aproximativ 150 de posturi de expaţi sub contract francez. De asemenea, intenţionează să implice organizaţiile sindicale în discuţiile privind evoluţiile din reţeaua internaţională AFP, au informat reprezentanţii angajaţilor în cadrul unei adunări generale.
Cauza acţiunii de protest a fost un proiect de reformă a managementului care, potrivit intersindicatului, „punea serios sub semnul întrebării” sistemul de expatriere a jurnaliştilor agenţiei, prezenţi în 150 de ţări. În prezent, jurnaliştii săi care lucrează în afara Franţei îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu două tipuri principale de statut.
Pe de o parte, aşa-numitul statut de „sediu central”, un contract de drept francez care vine cu beneficii (costuri de locuinţă, costuri de şcolarizare pentru copii). Titularul acestuia este supus mobilităţii în vigoare la AFP şi nu poate rămâne mai mult de câţiva ani în aceeaşi funcţie.
De cealaltă parte, aşa-numitul statut „local”, aliniat regimului social din ţara unde trăieşte şi munceşte jurnalistul şi care nu este supus principiului mobilităţii.
Intrarea în grevă a fost votată luni în adunarea generală după o primă oprire a muncii timp de două ore, „cu o unanimitate a celor peste 300 de votanţi” conform intersindicatului.
După adunarea generală, conducerea a asigurat că „a ascultat îngrijorările exprimate” şi şi-a reiterat „angajamentul în favoarea unei reţele internaţionale puternice în toate domeniile”.
„Modificarea sau reducerea numărului de posturi cu statut de sediu nu înseamnă neapărat reducerea mobilităţii”, a declarat Philippe Onillon, director adjunct al Informaţiilor AFP responsabil de mobilitate, în cadrul adunării generale. El a subliniat „complexitatea” acestui dosar în cadrul agenţiei, unde coexistă multe naţionalităţi şi profesii.
Acţiunea de protest s-a declanşat după ce un post recent ocupat în biroul AFP de la Bruxelles a fost trecut de la statutul de „sediu central” la statutul „local” la momentul numirii. Conducerea AFP a promis vineri că va reevalua statutul respectivului angajat.
„Acest post a fost picătura de apă care a vărsat paharul”, după absenţa creşterilor salariale şi mai multe reorganizări interne, a subliniat în cadrul adunării generale David Courbet, membru al sindicatului Confederation generale du travail (CGT)/