Justiţia cehă împiedică CEZ să semneze un contract pentru noile unităţi ale centralei nucleare de la Temelin

Planurile Cehiei vizând construcţia de noi reactoare nucleare s-au lovit marţi de un nou obstacol, după ce un tribunal regional a emis o hotărâre care împiedică grupul ceh de utilităţi CEZ să semneze un contract cu o companie care ar urma să-i furnizeze două noi reactoare pentru centrala sa de la Temelin, transmite Wall Street Journal.
Economica.net - mie, 23 oct. 2013, 13:15
Justiţia cehă împiedică CEZ să semneze un contract pentru noile unităţi ale centralei nucleare de la Temelin

Anul trecut, CEZ a descalificat oferta depusă de grupul francez Areva pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 la centrala nucleară de la Temelin susţinând că a găsit o serie de defecte tehnice în oferta firmei franceze. În schimb, Areva a contestat decizia la diferite tribunale din Cehia iar marţi tribunalul regional din Brno a emis o hotărâre prin care interzice grupului ceh să semneze contractul cu câştigătorul licitaţiei.

Purtătorul de cuvânt al tribunalului, Miroslava Sedlackova, a precizat că CEZ poate selecta un candidat preferat pentru acest contract de 10 miliarde de dolari dar nu are permisiunea de a semna un contract. Miroslava Sedlackova nu a putut preciza care sunt paşii care ar putea fi urmaţi dacă CEZ, companie deţinută în proporţie de 70% de statul ceh, va desemna un furnizor.

Decizia curţii este similară cu cea a Oficiului pentru concurenţă din Cehia, care în luna noiembrie a anului trecut a permis CEZ să continue cu procedura de licitaţie dar i-a interzis să semneze un contract definitiv până când toate plângerile Areva nu vor fi rezolvate.

În prezent, grupul CEZ evaluează singurele două oferte valabile, venite de la firma americană Westinghouse Electric Co., o divizie a concernului japonez Toshiba Corp., precum şi de la firma rusească Rosatom. Aceasta este singura procedură de licitaţie în desfăşurare pentru furnizarea de noi capacităţi nucleare în Europa.

Cu toate acestea, CEZ a amânat de mai multe ori o decizie cu privire la compania care va furniza noile reactoare având în vedere incertitudinile care există cu privire la preţul energiei electrice. Procedura de licitaţie pentru noile reactoare a fost elaborată când preţul energiei electrice se situa la aproximativ 90 de euro pentru un megawat oră. În schimb, pe piaţa din Germania, unde CEZ vinde o parte din energia produsă, preţul energiei electrice a atins în luna august un nivel minim record de 36,20 euro pentru un megawat oră.

Purtătorul de cuvânt al companiei CEZ, Barbora Pulpanova, a declarat că echipa managerială nu poate lua o decizie cu privire la noile reactoare de la Temelin până când statul nu va elabora noua strategie energetică pe termen lung. Barbora Pulpanova a adăugat că CEZ trebuie să se asigure că investiţia este profitabilă, lucru care la acest moment nu este sigur fără ajutorul statului.

Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA. Afacerile Grupului CEZ în România sunt reprezentate de cele 8 companii – CEZ Distribuţie, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development şi TMK Hydroenergy Power.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...