Justiţia din România blochează exploatarea de gaze în vestul ţării de către ungurii de la MOL

Economica.net
18 12. 2015
ex_6_curtici_54243400

Cu toate acestea, instanţa a hotărît că Panfora nu poate efectua lucrări, pentru că nu această firmă are licenţă de la ANRM. Mai mulţi proprietari de terenuri din zonă au blocat accesul utilajelor de prospectare ale firmei Prospecţiuni, compania angajată pentru lucrări, şi s-au trezit daţi în judecată de către Panfora. Procesele s-au terminat cu o decizie contrară intereselor ungurilor, judecătorii de la Tribunalul Arad, considerând că o firmă care nu are licenţă de explorare şi exploatare gaze, chiar dacă este parte dintr-o altă firmă care are, nu poate efectua lucrări de profil.

„Admite excepţia de nelegalitate a Ordinului preşedintelui ANRM nr. 434/21.12.2012 şi, în consecinţă, respinge acţiunea pentru obligaţie de a face şi stabilire rentă formulată de reclamanta PANFORA OIL&GAS SRL împotriva pârâtului….”, se arată în trei sentinţe emise de Judecătoria Arad, citate de aradon.ro. Potrivit avocatului Florin Bornea, cel care îi reprezintă pe oameni în instanţă, fiind avocatul Asociaţiei „Salvăm Câmpia de Vest”, decizia justiţiei confirmă faptul că MOL a încercat un subterfugiu nereuşit atunci când a cedat licenţa ANRM către o subsidiară special creată, în aşa fel încât eventualele prejudicii de imagine să nu se răsfrângă direct asupra ei.

Alte procese în aşteptare

Pe lângă cele trei sentinţe emise în favoarea proprietarilor din perimetru, o serie de procese sunt în aşteptare. Se aşteaptă ca instanţele să tranşeze situaţia într-o direcţie sau alta pentru ca, ulterior, să se meargă pe aceeaşi linie. Mai precis, judecătorii nu vor să emită sentinţe contradictorii, care să se bată cap în cap. Totuşi, semnalele venite dinspre instanţe sunt încurajatoare pentru arădenii din perimetrul EX-6 Curtici care nu vor nici în ruptul capului să îi lase pe cei de la Panfora să intre pe terenurile lor.

MOL deţine, din 2013, patru licenţe de explorare şi exploatare a gazelor în Curtici. Imediat după ce a obţinut licenţele, a creat compania Panfora, căreia i le-a şi cedat. Potrivit informaţiilor de pe site-ul propriu, Panfora și-ar fi propus să devină unul dintre investitorii apreciați ai județului Arad. În acest sens, compania a devenit membru al Filialei Județene Arad a Confederației Patronatului Român.

„Compania are în plan susținerea dezvoltării comunităților locale prin începerea operațiunilor de măsurări de de suprafață în perimetrul EX-6 Curtici, unde nu este interesată de explorarea sau exploatarea de gaze de șist și unde nu va întreprinde niciun fel de operațiuni legate de gazele de șist.

Panfora Oil & Gas a contractat Prospecțiuni SA, cea mai experimentată companie din România în materie de prospecțiuni geofizice, să efectueze operațiuni de măsurare de suprafață în perimetrul EX-6 Curtici din vestul României, pentru a identifica resurse convenționale de hidrocarburi.

Primul pas este contactarea și informarea deținătorilor de terenuri și a autorităților locale, pentru a anunța operațiunile planificate. Astfel, părțile interesate vor fi informate că datele geofizice vor fi colectate prin utilizarea celor mai moderne tehnologii, care sunt sigure atât pentru populație cât și pentru mediul înconjurător şi se află în deplină concordanţă cu „Ghidul privitor la mediul înconjurător în cadrul operațiunilor geofizice la nivel mondial” publicat de Asociația Internațională a Contractorilor de Servicii Geofizice, respectând în totalitate prevederile legislaţiei române în vigoare, referitoare la protecţia mediului ambiant. După ce datele de explorare sunt colectate și analizate, Panfora Oil & Gas le va pune la dispoziția ANRM, pentru a deveni proprietatea statului român”, spun reprezentanţii Panfora.

MOL Ungaria este compania de petrol şi gaze a statului maghiar. Este una dintre cele mai mari companii din centrul, estul şi sud-estul Europei, cu afaceri anuale de peste 20 de miliarde de dolari.