Programul, denumit Outright Monetary Transactions (OMT), permitea BCE să cumpere cantităţi nelimitate de obligaţiuni guvernamentale de pe piaţa secundară în situaţia în care costurile cu împrumuturile ale unui stat membru din zona euro ar fi crescut peste un nivel nesustenabil. Însă un grup de politicieni şi economişti germani au depus o plângere în justiţie, apreciind că BCE şi-a depăşit atribuţiile şi că OMT a constat în finanţarea monetară guvernelor statelor membre, lucru interzis potrivit legislaţiei UE. Curtea Constituţională a Germaniei a trimis cazul spre Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.
În decizia sa publicată marţi, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a susţinut că ‘programul de achiziţionare de obligaţiuni guvernamentale de pe pieţele secundare nu înseamnă o depăşire a puterilor BCE în relaţie cu monetară şi nu contravine cu interdicţia finanţării monetare a statelor membre’.
Ulterior, programul de achiziţii de obligaţiuni guvernamentale al BCE a fost încorporat într-o schemă mai amplă de relaxare cantitativă în valoare de 1.100 miliarde de euro, care are drept obiectiv relansarea creşterii economice şi evitarea spectrului deflaţiei în zona euro, scrie Agerpres. Măsurile de relaxare cantitativă ale BCE ar urma să se întindă până în luna septembrie 2016.
Analiştii au avertizat că dacă justiţia europeană ar fi respins programul BCE acest lucru ar fi putut ridicat semne de întrebare asupra strategiei BCE de a stimula economia zonei euro şi în consecinţă ar fi provocat turbulenţe pe pieţele financiare.