Justiţia europeană a decis că Ungaria poate evalua corectitudinea creditelor în valută

Economica.net
12 02. 2014
hungary_flag1_62183400

Guvernul ungar vrea să vină în ajutorul celor care au luat credite ipotecare în valută iar băncile se aştepată să înregistreze pierderi de pe urma modificării contractelor de credit. Înainte de a adopta un act legislativ guvernul de la Budapesta aşteaptă clarificarea aspectelor juridice.

În luna decembrie a anului trecut, Curtea Supremă a Ungariei /Kuria/ a decis că împrumuturile în valută şi contractele de creditare asociate sunt legale, iar clientul trebuie să suporte riscurile legate de fluctuaţiile cursului de schimb.

Curtea Europeană de Justiţie a fost rugată să se pronunţe asupra unei chestiuni secundare, şi anume dacă băncile au tratat în mod incorect clienţii prin acordarea de credite la un curs de schimb şi fixarea unui alt curs pentru rambursarea creditului.

‘Este la latitudinea tribunalelor din Ungaria să decidă dacă consumatorii au fost în măsură să înţeleagă că vor suporta costuri suplimentare din cauza diferenţei dintre cele două cursuri de schimb’ se arată în opinia Curţii Europene de Justiţie. Conform acestei opinii, care un este una obligatorie, tribunalele din Ungaria pot interveni acolo unde termenii contractelor de creditare sunt consideraţi incorecţi.

În prezent, în tribunalele din Ungaria există pe rol sute de procese intentate împotriva băncilor de clienţi care au luat credite în valută. Acest tip de împrumuturi, majoritatea în franci elveţieni, erau populare înaintea crizei din 2008 deoarece erau mai ieftine decât cele în forinţi. În ultimii ani însă aceste credite au devenit o povară din cauza deprecierii forintului în raport cu francul elveţian. Potrivit Băncii centrale a Ungariei, în prezent există aproximativ un milion de contracte ipotecare în valută, în valoare de 3.500 miliarde de forinţi (15,92 miliarde de dolari).