Deşeuri pentru spălarea banilor murdari: metoda poate părea paradoxală, totuşi, procurorii italieni cred că ‘cea mai mare groapă de gunoi din Europa’ – aşa-zisa ‘Ochiul boului’ de la Glina, situată la periferia Bucureştiului – este locul unde sunt spălaţi banii unuia din cei care au fost cei mai puternici capi ai mafiei siciliene, fostul primar din Palermo Vito Ciancimino, decedat acum zece ani.
Ancheta, care este în curs de desfăşurare în întreaga Italie şi în Europa, are scopul de a descoperi persoanele şi societăţile cu care ar fi în afaceri fiul lui ‘Don Vito’, Massimo Ciancimino, şi de a recupera bunurile materiale moştenite de acesta de la tatăl său, personaj legat de mafia siciliană, Cosa Nostra, mai precis de clanul corleonezilor.
Massimo Ciancimino, care este cercetat de autorităţile italiene, a acceptat să stea de vorbă cu reportera Euronews, dar a negat că ar fi fost vreodată în România, aşa cum ar fi fost normal dacă ar fi dispus de o asemenea moştenire, sau că l-ar cunoaşte pe Victor Dombrovschi, managerul societăţii Ecorec care s-a ocupat de gestionarea deşeurilor de la Glina şi care potrivit justiţiei italiene ar avea legături cu fraţii italieni Pileri, aflaţi la conducerea unei alte companii din România. Şi nu sunt decât câteva elemente dintr-o organizaţie mai vastă, crede Parchetul din Palermo.
Şeful DIICOT, Codruţ Olaru, a precizat pentru Euronews că această organizaţie colaborează cu justiţia italiană. În ce-i priveşte pe anchetatorii italieni, se pare că au dificultăţi în a colabora cu omologii români, deşi aceştia îşi afişează bunăvoinţa, notează Euronews.
După cum a relatat în octombrie anul trecut cotidianul La Repubblica, Parchetul din Roma continuă ancheta deschisă acum câţiva ani de magistraţii din Palermo şi continuă să caute, inclusiv în România, patrimoniul acestui fost politician italian asociat cu mafia siciliană Cosa Nostra. La Bucureşti, familia Ciancimino ar face afaceri cu unii parteneri români necunoscuţi, administrând depozitul de deşeuri de la Glina. De asemenea, Garda Financiară italiană încearcă, de mai multe luni, să reconstruiască patrimoniul lui Vito Ciancimino, care a murit acum zece ani. Este vorba de un tezaur format din mari sume de bani ascunse în străinătate, un patrimoniu care ar fi rezultatul afacerilor făcute de familia Ciancimino în anii ’80 cu mafia din Sicilia, bani care ar fi utilizaţi acum de fiul lui Vito, Massimo Ciancimino.