Justiţia newyorkeză a decis restituirea a două desene ale pictorului austriac Egon Schiele, furate de naziști și aflate acum în posesia unor muzee americane

20 01. 2024
Fată cu părul negru - Egon Schiele

„Fată cu părul negru” (1911), un desen în creion deţinut de Allen Memorial Art Museum al Unviersităţii Oberlin din Ohio şi evaluat la 1,5 milioane de dolari, şi „Portret de bărbat” (1917), aflat la Carnegie Museum of Art din Pittsburgh şi evaluat la un milion de dolari, au fost restituite moştenitorilor lui Fritz Grünbaum, un colecţionar de artă şi artist de cabaret evreu din Austria, ucis de nazişti.

„Aceasta este o victorie pentru justiţie şi pentru memoria unui artist curajos, colecţionar de artă şi opozant al fascismului”, a declarat într-un comunicat al parchetului din Manhattan Timothy Reif, un membru al familiei lui Fritz Grünbaum, ucis la Dachau în 1941.

La 20 septembrie anul trecut, parchetul statului New York pentru districtul Manhattan, condus de procurorul Alvin Bragg, a anunţat că Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA), Morgan Library din New York, Muzeul de Artă din Santa Barbara (California), colecţia Ronald Lauder şi trustul Vally Sabarsky au restituit şapte opere ale expresionistului austriac Egon Schiele.

O a opta operă a fost returnată direct familiei Grünbaum de către colecţionarul Michael Lesh în luna octombrie, a precizat Bragg într-un comunicat.

Şase desene, inclusiv acuarele, au fost vândute la licitaţie în luna noiembrie de către Christie’s la New York.

Procurorul Bragg s-a declarat încântat de faptul că parchetul său – care luptă de ani de zile împotriva furtului şi traficului de opere de artă din lumea întreagă – a reuşit în doar câteva luni să „restituie zece piese furate de nazişti” de la Fritz Grünbaum în Austria în 1938 şi vândute apoi pentru a finanţa o parte din maşinăria de război germană.

Moştenitorii lui Grünbaum, un mare colecţionar de artă, se luptă în instanţă de zeci de ani pentru a reintra în posesia operelor din colecţia sa, în special a desenelor lui Schiele.

Grünbaum a fost forţat să semneze o împuternicire în favoarea soţiei sale, Elisabeth. Aceasta a fost apoi forţată să predea întreaga colecţie naziştilor, înainte de a fi deportată şi ucisă în lagărul de concentrare Malîi Trosteneţ de lângă Minsk, în Belarus.

Moştenitorii au eşuat de mai multe ori în instanţă în Statele Unite, însă după adoptarea de către Congres a Legii „Hear” în 2016, au obţinut câştig de cauză la New York pentru două prime lucrări restituite în 2018.

Sursa foto: Cleveland.com