Kalaşnikovul ar putea fi ameninţat de un smartphone în galeria celor mai de succes invenţii ruseşti

Economica.net
12 12. 2012
kala_71827500

Compania Yota Devices, cu 35 de ingineri şi un buget de numai 25 de milioane de dolari, lucrează din luna mai la transformarea proiectului în realitate, potrivit Wall Street Journal (WSJ).

Telefonul, care nu a fost încă „botezat”, este prezentat de ruşi drept un produs inovator care ar putea influenţa următoarea generaţie de smartphone-uri.

Principala inovaţie propusă de Yota este un al doilea ecran alb-negru, de tipul e-ink (cerneală electronică), aşezat pe partea din spate a dispozitivului.

Tehnologia, regăsită în mod tradiţional pe dispozitive de tip e-reader, aduce un consum de energie cu mult mai redus decât display-urile tradiţionale. Ecranul de pe spate ar urma să fie utilizat strict pentru afişarea de informaţii importante pentru utilizator cu un consum cât mai scăzut de energie, astfel fiind promisă o durată mai îndelungată de utilizare după încărcarea bateriei.

„Am creat acest dispozitiv pentur a fi diferiţi. Majoritatea telefoanelor din ziua de azi sunt plictisitoare, sunt doar nişte cutii. Acesta este un telefon pentru cei care vor să iasă din acea cutie”, a declarat directorul general al Yota, Vladislav Martinov (43 de ani), citat de WSJ.

Martinov a oferit jurnaliştilor şi o demonstraţie la biroul său de la Moscova, prezentând un prototip al smartphone-ului.

Yota intenţionează să dezvăluie produsul în luna februarie, la Mobile World Congress, în Barcelona. Proiectul prevede lansarea pe piaţa din Rusia în tirmestrul al treilea al anului viitor, apoi introducerea telefonului pe pieţe străine în funcţie de înţelegerile cu operatorii de telefonie mobilă.

Dispozitivul este echipat cu sistemul de operare Android 4.1 „Jelly Bean” şi ar urma să coste aproximativ 500 de dolari, ceva mai puţin decât cele mai exclusiviste modele de pe piaţă. Preţul telefonului, dar mai ales specificaţiile tehnice prezentate de compania rusă, îl încadrează însă în segmentul premium.

Pe lângă display-ul economic de pe spate, smartphone-ul rusesc se laudă cu un procesor Qualcomm cu patru nuclee, de ultimă generaţie, o cameră de 12 megapixeli şi un ecran principal LCD cu diagonala de 4,3 inci. Inginerii ruşi par astfel să răspundă unui segment de piaţă neglijat în bună măsură de marii producători, prezentând un smartphone Android cu speficicaţii premium, dar cu un ecran mic faţă de vârfurile de gamă propuse de companii precum Samsung sau HTC.

Echiparea smartphone-urilor cu ecrane pe ambele părţi un este o noutate completă în industrie, astfel de modele fiind lansate în trecut pe pieţele asiatice, dar fără succes. Yota consideră că utilizarea tehnologiei e-ink pentru ecranul secundar este elementul revoluţionar, deoarece va avea numeroase aplicaţii practice cu un consum minim de energie.