Kaplan consideră că scutul antirachetă protejează România şi Polonia de Rusia şi vede UE în viitor ca un proiect cu 4 sau 5 viteze

Economica.net
06 04. 2017
aegis_deveselu_45058200

‘Vom vedea ce se va întâmpla’, a spus Kaplan referindu-se la posibilitatea ca China să preia rolul de putere hegemonică mondială, dar a caracterizat decizia lui Trump de a abandona acordul comercial Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) drept ‘cea mai mare greşeală comisă de SUA după al Doilea Război Mondial’.

Analistul politic american a făcut aceste aprecieri în timpul unei întâlniri cu presa desfăşurată în capitala Spaniei, unde a venit pentru a i se decerna Premiul Internaţional al Societăţii Geografice Spaniole.

Vorbind tot despre China, Robert D. Kaplan a spus că discursul privind leadership-ul mondial al acestei ţări, pe care l-a rostit preşedintele chinez Xi Jinping la ultimul forum de la Davos, ‘ar fi fost diferit’ dacă Trump nu ar fi devenit preşedinte, iar odată cu instalarea acestuia la Casa Albă ‘intrăm într-o altă lume’.

Întrebat despre posibilele influenţe ale Rusiei asupra scrutinului prezidenţial american, Kaplan a spus că triumful lui Trump se datorează contracandidatei acestuia, Hillary Clinton, care ‘s-a învins singură’, întrucât şi-a compromis şansele din cauza scandalului legat de mesageria privată folosită la Departamentul de Stat şi a fundaţiei la care a participat alături de soţul ei, fostul preşedinte Bill Clinton. Totuşi, analistul politic a menţionat că trebuie făcută o investigaţie serioasă asupra posibilei imixtiuni a Rusiei în alegerile din 8 noiembrie.

La o întrebare legată de instalarea scutului antirachetă în Europa, Kaplan a răspuns că, deşi ‘din punct de vedere tehnic acesta trebuie să apere Europa de Iran, adevărul cert e că este vorba despre protejarea României şi a Poloniei de Rusia’, întrucât aceste două ţări membre ale NATO sunt ‘foarte importante şi au fost invadate de mai multe ori’.

‘Ameninţarea Rusiei este reală, dar în acelaşi timp şi ambiguă, pentru că nu ştim ce doreşte preşedintele rus Vladimir Putin’, a subliniat el în continuare, adăugând că această ameninţare este ilustrată în prezent prin acţiuni ‘puţin costisitoare’, precum manipularea reţelelor de socializare sau crearea unor situaţii subversive în unele ţări.

Este însă o ameninţare reală, întrucât ‘poate deveni efectivă în 24 de ore în ţările baltice’, dar nu şi în alte ţări şi ‘nu la fel ca atunci când exista URSS’, a explicat mai departe Kaplan. Pe de altă parte, el a calificat drept ‘o greşeală’ decizia fostului preşedinte Barak Obama de a desfăşura trupe în Europa, întrucât această decizie i-a dat ‘undă verde’ lui Putin.

El a vorbit şi despre globalizarea care ‘elimină frontiere’, dar are ca efecte ‘ridicarea de ziduri’ şi ‘afirmarea populismelor’, în opinia lui Kaplan populismul fiind însă un ‘fenomen temporar’.

Cât despre Brexit, analistul politic american crede că acesta se explică parţial prin ‘insularitatea Marii Britanii’, dar şi prin ‘amintirea imperiului britanic’.

În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, Kaplan consideră că blocul comunitar rămâne ‘un proiect foarte ambiţios’, dar cu ‘patru sau cinci viteze’, pentru că în interiorul acestui bloc există ‘prea multe diferenţe’.