Karcher investește 11,5 mil. euro într-un nou sediu, în Pipera. CEO: ”Am avut în România o creștere a afacerilor de 130% în ultimii cinci ani și vom continua fără îndoială”
Noul sediu este situat în Voluntari, pe bulevardul Pipera, și se întinde pe 7.300 metri pătrați pe cinci nivele. Terenul a fost achiziționat în 2018, iar construcția clădirii a durat trei ani. Noul sediul are și un rol de hub pentru organizație, incluzând un show-room, centru de service, spălătorie auto, depozit și academie de training.
”Este o clădire mare. Include chiar și o academie cu ajutorul căreia instruim oamenii cu privire la modul în care să folosească aparatele. Nu există o știință a curățeniei, vorbim însă despre service, conceptul nostru, magazinul nostru flagship. Tot aici vom avea și activitățile de IT, iar două etaje vor fi disponibile pentru a fi închiriate”, a spus Hartmut Jenner, Chief Executive Officer & Chairman of the Board of Management Kärcher, cu ocazia inaugurării noului sediu.
Acesta a precizat că România contribuie cu 1% la cifra de afaceri a grupului și cu 15% la producția totală care se realizează în 17 fabrici din toată lumea.
”Am crescut impresionant de mult. Am avut o creștere a cifrei de afaceri în România de 130% în ultimii cinci ani și vom continua fără îndoială. Vânzările noastre sunt în procent de 70% pe partea de B2C și 30% la B2B. Suntem hotărâți să investim în România, să ne extindem, să investim în oameni pentru că România este un stâlp important în structura companiei”, a spus CEO-ul.
Grupul german deţine la Curtea de Argeş două fabrici de aspiratoare, care produc anual 1,7 milioane de produse. În luna mai, compania a început a doua etapă de dezvoltare a fabricii, în valoare de 20 milioane de euro, investiție pentru care a primit un ajutor din partea statului român. Prima fabrică a fost deschisă în 2016.
”Am investit într-o locație enormă, am crescut foarte mult, am dublat numărul de angajați la 1.000 de persoane în acest an. Organizația noastră trebuie acum să digere toate aceste lucruri și să se stabilizeze, mai ales că în acest an am preluat aprovizionarea din alte țări europene în România. Trebuie să stabilizăm organizația pentru următorul an”, a precizat oficialul grupului german.
Producţia de la Curtea de Argeș ia aproape integral drumul exportului, și un mic număr de produse sunt readuse de divizia comercială pe plan local. Întrebat cât din producție se vinde în România, Hartmut Jenner nu a oferit o cifra exactă, însă a precizat că ”nu suficient”.
Pe partea de B2C volumul de producție este mai mare, iar gradul de automatizare este mai mare decât pe partea de B2B. ”Pentru B2B avem peste 300 de modele și nu poți să automatizezi decât parțial. Am automatizat zonele din fabrică unde există impact fizic. De exemplu, mașinile de injectare sunt automate”, a explicat Jenner.
În unitățile de producție lucrează în prezent 975 de oameni, iar în total grupul are în România circa 1.100 de angajați.
Compania CER Cleaning Equipment din judeţul Argeş, cea care operează producţia locală a Karcher, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 575,65 milioane de lei, un avans de 54% față de anul 2020, potrivit bilanțului depus la Ministerul de Finanțe.
Karcher este lider mondial în domeniul tehnologiei de curăţare, furnizȃnd o gamă extinsă pentru orice aplicaţie de curățenie, atât din domeniul casnic, cât și din cel profesional. Compania Karcher a fost înființată în 1935, în Germania, de către pasionatul inventator Alfred Karcher. Grupul este prezent în 70 de țări, are peste 13.000 de angajați, 24 de puncte de producție și logistică și a înregistrat în 2021, la nivel global, o cifră de afaceri de 3,1 miliarde de euro.
Karcher este prezent în România din 2008, are opt reprezentanțe Karcher Center, o rețea națională de service și o acoperire națională prin marile lanțuri de magazine și prin distribuitorii autorizați