Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale denunță cenzura impusă de Guvern
La fiecare tentativă de a te contecta la TikTok, mesajul „Imposibil de încărcat, încercaţi încă o dată” se afişează pe ecranul negru de deschidere a aplicaţiei, au constatat jurnalişti ai AFP în această ţară ce se învecinează cu China şi care are o populaţie de şapte milioane de locuitori.
Marţi, Ministerul kârgâz pentru Digitalizare a declarat că „i-a înştiinţat pe operatorii din telecomunicaţii asupra necesităţii de a limita accesul la TikTok, pe baza unei decizii a serviciilor de securitate”, cunoscute sub acronimul GKNB şi conduse de puternicul Kamcibek Taşiev, potrivit unui comunicat.
Potrivit Ministerului, reţeaua socială, proprietate a grupului chinez ByteDance, „nu respecta” un articol al legii „asupra măsurilor menite să prevină atentatele la adresa sănătăţii copiilor şi dezvoltării lor fizice, intelectuale, mentale, spirituale şi morale”.
Marţi, ONG-ul Reporteri fără Frontiere s-a declarat „îngrijorat de această decizie ce restrânge dreptul la informaţie sub pretextul de a proteja minorii”.
Organizaţia a îndemnat guvernul kârgâz „să ridice această blocare discreţionară şi să definească un cadru legal clar pentru reglementarea platformelor”.
Blocarea TikTok intervine în timp ce autorităţile Kârgâzstanului au fost acuzate în ultimele luni de ONG-uri că doresc să-şi impună şi mai mult controlul asupra societăţii civile.
În august, Ministerul Culturii al Kârgâzstanului făcuse deja să planeze ameninţarea de a interzice TikTok, dând asigurări că a primit „numeroase cereri din partea unor ONG-uri îngrijorate de efectele (sale) nefaste asupra copiilor”.
Printre cele cinci fost republici sovietice din Asia Centrală, unde libertatea de exprimare rămâne limitată şi opoziţia politică aproape inexistentă, Kârgâzstanul a constituit multă vreme o excepţie.
Însă în ultimele luni, autorităţile kârgâze au arestat mai mulţi jurnalişti, au suspendat de mai multe ori media private şi au adoptat o lege asemănătoare celei ruse asupra „agenţilor străinătăţii”, întărind controlul Guvernului asupra organizaţiilor nonguvernamentale.
TikTok, care numără peste un miliard de utilizatori activi în întreaga lume, se confruntă deja în Occident cu limitări în creştere.
Pe fondul unor acuzaţii privind transferul de date ale utilizatorilor în China, numeroase ţări, inclusiv SUA, Canada, Franţa şi Uniunea Europeană în ansamblu au exprimat temeri pentru securitatea lor naţională.