Hotelurile au stat mai mult închise, avioanele mai mult la sol decât în aer, iar destinațiile din întreaga lume au avut mai puțin turiști. Experții IATA spun că traficul global va reveni la nivelul de dinainte de pandemie de-abia în 2024. Până atunci, toți operatorii din turism caută soluții pentru a-și pune pe roate afacerile.
Chiar și cu restricții, turiștii s-au bucurat și în 2020 de vancanțe. Karpaten Turism a încheiat primul an de pandemie cu afaceri de 14 milioane de euro, în scădere de la rulajul de 40 de milioane euro realizat în 2019, a transmis compania pentru Economica.net.
Vacanțele cu zboruri directe spre destinații exotice în care nu e nevoie de teste COVID au fost o carte câștigătoare pentru Karpaten.
„După rezultatele înregistrate în 2019, previzionasem un 2020 foarte activ, atât pe divizia de Incoming, cât și pe cea de Outgoing. Pandemia a reorganizat, însă, aceste planuri și a trebuit să ne adaptăm cât mai bine. Pe final de an, atunci când restricțiile s-au mai relaxat, am lansat în premieră charterele pentru Maldive, care s-au bucurat de un succes uriaș, astfel încât am suplimentat constant numărul de zboruri pentru a satisface cât mai multe cereri. Astfel că, pe final de an am reușit să reechilibrăm în parte situația și am încheiat 2020 cu o cifră de afaceri de 14 milioane de euro”, a declarat pentru Economica.net, Alexandru Marginean, directorul diviziei de turism extern din cadrul Karpaten, și fiul fondatorului Gheorghe Mărginean.
Redus a fost și numărul turiștilor. Dacă în anul dinainte de pandemie 40.000 de români și-au cumpărat vacanța de la Karpaten, în 2020 numărul acestora a fost de doar 16.000. Numărul turiștilor străini s-a redus și el. Circa 7.000 de turiști străini au venit anul trecut în România prin Karpaten, în ianuarie și februarie, dar și în perioada iulie-august.
Mai multe state desfășoară în prezent campanii de vaccinare în masă, iar liderii UE pregătesc un pașaport pentru cetăţenii statelor membre care s-au imunizat împotriva Covid-19. Asta va permite țărilor dependente de turism șă-și salveze sezonul estival. Iar după un an de restricții, turiștii vor reveni pe plaje sau în destinațiile dorite.
„Pentru că toată lumea își dorește să revină, pe cât posibil, la obiceiurile dinaintea pandemiei, bazându-ne pe statisticile din primele două luni ale anului estimăm că vom încheia 2021 cu o cifră de afaceri de 30 milioane euro. Iar 2022 credem că va fi anul în care piața își va reveni la nivelul dinainte de pandemie”, mai spune Alexandru Mărginean, care se așteaptă ca 40.000 de români și 15.000 de străini să-și aleagă vacanțele de la Karpaten.
Karpaten a lansat primul charter din România către Maldive la sfârșitul anului trecut, iar la puțin timp a urmat și zborul direct către Republica Dominicană. Alte două noi destinații au fost puse pe hartă în acestă primăvară, pleacă primele chartere către Kenya și Capul Verde și avem în plan și altele în următoarea perioadă.
„Putem spune că acesta este noul trend, lansat la finalul anului trecut și care continuă. Am înțeles nevoia turiștilor de a călători în siguranță, atât în ceea ce privește transportul, un zbor direct presupune interacțiune umană limitată și, deci, un risc mult mai mic de îmbolnăvire, cât și destinația. Am inclus în portofoliu pachete turistice către destinații sigure, unde să se poată relaxa cu adevărat, așa cum trebuie să se întâmple într-o vacanță”, mai spune Mărginean.
Iar lansarea zborurilor charter, alături de alte agenții de turism, se vede în cifrele Ministrului Turismului din Insulele Maldive, care a raportat 7.111 de români în resorturi de la începutul anului și până pe 28 februarie. România se clasează astfel pe locul 6 în topul piețelor care furnizează turiști pentru Insule.
Karpaten Logistics&Tour, care face parte din grup, a funcționat anul trecut la doar 10% din capacitate. Cu o flotă de 12 autocare, turoperatorul a renunțat la două dintre ele, cele mai vechi, dar estimează că odată cu vaccinare și relaxarea restricțiilor, va reveni și interesul turisților pentru acest tip de turism.
Căutată mai mult de turiștii străini, pensiunea Casa Bazna deținută de Grup, a fost temporar închisă. „Cu excepția lunilor martie – iulie 2020, când restricțiile impuse de starea de urgență au făcut imposibilă operarea, hotelul Piemonte din Predeal a fost deschis, iar gradul de ocupare a fost de 30%”, ne-a mai declarat Alexandru Mărginean. 2021 vine și cu reluarea construcție pentru unul dintre cele două hoteluri pe care Karpaten le are în plan la Sibiu .
Fondată în anul 1996, Karpaten Turism a fost una dintre primele agenţii turoperatoare care s-a dedicat promovării atracţiilor turistice din România și atragerii de turiști străini, reușind de-a lungul timpului să devină lider de piaţă în organizarea de circuite, croaziere și sejururi.