„Deşi un sistem de operare de încredere poate arăta bine la suprafaţă, pentru că face în continuare tot ce trebuie să facă, dacă furnizorul nu-l mai susţine, poate fi susceptibil la atacuri. Când sistemele de operare ajung la sfârşitul vieţii, vulnerabilităţile rămân fără patch-uri de actualizare pentru a rezolva problemele, oferind atacatorilor cibernetici modalităţi multiple de a avea acces la un sistem. Prin urmare, este esenţial să vă actualizaţi sistemul de operare pentru a vă proteja sau a vă proteja reţeaua de business de această problemă ce poate fi evitată”, se arată într-un comunicat de presă al companiei.
Conform raportului de specialitate, dintre cei care încă folosesc Windows 7, consumatorii, companiile mici şi mijlocii (IMM-urile) şi business-urile foarte mici (VSB-urile) ocupă aproape aceeaşi cotă respectiv 22% fiecare.
Din aceste totaluri, circa un sfert dintre VSB-uri folosesc încă sistemul de operare învechit şi, în special având în vedere că nu au personal IT dedicat exclusiv pentru securitatea cibernetică, este mai important să se asigure că sistemul lor de operare este actualizat.
La momentul actual, doar companiile pot primi în continuare asistenţă extinsă cu plată pentru Windows 7, lucru care înseamnă cheltuieli suplimentare. În plus, experţii susţin că oferta nu va fi disponibilă pentru totdeauna.
Datele Kaspersky au arătat, de asemenea, că mai puţin de 1% dintre oameni şi companii utilizează încă sisteme de operare şi mai vechi, cum ar fi Windows XP şi Vista, susţinerea acestora fiind încheiată în 2014, respectiv 2017.
În general, aproape un sfert (24%) dintre utilizatori încă rulează un sistem de operare Windows fără suport tehnic, notează sursa citată.
În acelaşi timp, 72% dintre utilizatori folosesc Windows 10, cea mai recentă versiune a sistemului de operare Windows.