Kaspersky Lab: Dispozitivele inteligente, atacate de peste 120.000 de noi versiuni malware, în prima jumătate a anului
Conform specialiştilor, numărul versiunilor malware identificate în primele şase luni s-a triplat faţă de tot anul 2017. În acest context, experţii atrag atenţia că în 2017 a crescut numărul de versiuni de malware pentru dispozitive inteligente de 10 ori comparativ cu 2016.
„Piaţa de dispozitive IoT (cunoscute şi ca gadget-uri ‘inteligente’) şi rolul lor în viaţa de zi cu zi cresc constant. Prin urmare, infractorii cibernetici văd oportunităţile financiare şi îşi multiplică şi diferenţiază atacurile. Pericolul pentru deţinătorii de gadget-uri IoT este acela că ameninţările pot lovi în mod neaşteptat, transformând dispozitive inofensive într-unele capabile de activităţi ilegale. Printre acestea se numără mining de criptomonede, atacuri DDoS sau includerea discretă a dispozitivelor în botnet-uri”, menţionează Kaspersky Lab.
În viziunea specialiştilor, cea mai populară metodă de propagare a malware-ului IoT este tot cea de tip „forţă brută’: încercări repetate de parole, folosită în 93% dintre atacurile detectate.
Dispozitivele care au atacat cel mai frecvent dispozitivele virtuale Kaspersky Lab au fost routerele – cu un procentaj de 60% din totalul tentativelor înregistrate. Celelalte dispozitive IoT compromise au fost reprezentate de o varietate de tehnologii, precum dispozitive DVR şi imprimante. Honeypot-urile au înregistrat chiar şi un atac venind din partea a 33 de maşini de spălat.