Kaufland a deschis prima reţea naţională de prize pentru maşini electrice. Încărcarea e gratuită

Economica.net
07 04. 2016
kaufland_statii_electrice_17054400

Prima astfel de staţie a fost deschisă în parcarea magazinului Kaufland Barbu Văcărescu din Bucureşti, urmând inaugurarea unei alteia, cu standard de încărcare rapidă, în Ploieşti, la finele acestei luni. În total, în următoarele nouă luni, cele două companii vor ajunge la 10 astfel de staţii de încărcare. Staţiile vor fi amplasate în parcările magazinelor Kaufland din Arad, Timişoara, Deva, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Piteşti, Constanţa, Sebeş şi una pe autostrada A2, Bucureşti-Constanţa. „ADN-ul Kaufland este format şi dintr-o componentă de mediu. Acţiunile noastre pot avea un impact pozitiv asupra mediului  şi de aceea am lansat prima reţea publică de încărcare a maşinilor electrice. În nouă luni vom construi pe axa Arad-Constanţa 10 staţii de încărcare a maşinilor electrice „, a declarat Valer Hancas, director de marketink Kaufland România.

Încărcarea gratuită, cel puţin un an

Staţiile vor funcţiona non-stop, iar încărcarea este, pentru început, gratuită. Staţiile deservesc toate tipurile de vehicule 100% electrice şi hibride plug-in. Se poate încărca în regim de fast-charge, ceea ce înseamnă că 80% din capacitatea bateriei se încarcă în mai puţin de o oră. Încărcarea rapidă se face la o putere de 20kWh, iar încărcarea normală, ceea ce presupune un timp de încărcare de aproximativ patru ore-cinci ore, se face la o putere de 22kWh. „În 2016, încărcarea maşinilor electrice în cadrul staţiilor noastre va fi gratuită. Targetul nostru este de a acoperi cu staţii ce permit încărcarea în regim Fast Charge Timişoara, Clujul şi Constanţa. Vor fi staţii şi pe A2, probabil două, dar nu am stabilit încă unde vor fi acestea şi cu cine vom colabora. Anul acesta estimăm că vom avea cel puţin 10 staţii Fast Charge, în condiţiile în care în parcările Kaufland vom avea şi staţii Fast Charge şi normale. Suntem în discuţii cu mai mulţi posibili parteneri privaţi, atât din zona de retail cât şi din zona dezvoltatorilor imobiliară. Calculul nostru a fost ca, până ce vom atinge o masă critică, pe care este posibil să o atingen în 2017, să oferim gratuit încărcarea. După aceea există mai multe variante”, a declarat Alexandru Teodorescu, acţionar Renovatio.

Potrivit acestuia, în celelate state europene operatorii de staţii de încărcare rapidă practică fie taxare pe kWh, fie pe încărcare fie există abonamente care se achită lunar, iar clientul încarcă de cîte ori are nevoie.

Din calculele Renovatio, costul unei încărcări de la priza de acasă se cifrează la aproximativ 8 lei. Autonomia unei baterii este în general de 190 -200 de km. O încărcare de o oră oferă posesorului de autoturism electric o autonomie pentru parcurgerea a aproximativ 150 de km.

Investiţii de 30.000 de euro pentru o staţie

Investiţia în staţiile de încărcare rapidă din parcările Kaufland sunt făcute de Renovatio, retailerul german punând la dispoziţie spaţiul şi logistica necesară. Este vorba despre 20-30.000 de euro pentru fiecare staţie fără costurile de conectare, care presupun alţi 5-15.000 de euro pentru fiecare staţie. „Planul nostru este de a avea în jur de 50 de puncte de încărcare a maşinilor electrice în următorii 2-3 ani”, mai spune acţionarul Renovatio, dezvoltator de parcuri eoliene şi fotovoltaice.

În anul 2015, în România s-au cumpărat 495 de maşini electrice şi hibride, iar în primele lunbi ale acestui an au fost înmatriculate 74 de automobile noi hibride şi electrice.

Kaufland a achiţionat 18 astfel de maşini pentru parcul său auto din care a donat trei unor ONG-uri.