Kazahii aduc din ce în ce mai mult ţiţei în Europa. Rompetrol, actor cheie în zona Mării Negre

Kazahstanul mizează pe o creştere economică de 6-7,1% în perioada 2014-2018, graţie debutului producţiei la zăcământul petrolifer  Kashagan, a declarat miercuri ministrul kazah al Economiei, Yerbolat Dosayev, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 28 aug. 2013, 09:31
Kazahii aduc din ce în ce mai mult ţiţei în Europa. Rompetrol, actor cheie în zona Mării Negre

Kazahstanul deţine 3% din rezervele mondiale de petrol şi este al doilea mare producător de petrol din fosta URSS, după Rusia. Proiectul petrolier Kashagan din Marea Caspică este cea mai mare descoperire petrolieră din ultimii 40 de ani. Se estimează că zăcământul Kashagan ar conţine rezerve de aproximativ 30 de miliarde de barili, dintre care opt până la 12 miliarde de barili sunt potenţial exploatabili. Grupul KazMunayGas (KMG), proprietarul Rompetrol, are o participaţie de 16,8% la acest proiect.

Citeşte şi Ţiţeiul kazah din Caspica va inunda Europa. Începe producţia uriaşului zăcământ Kashagan

”Creşterea economică pe termen mediu va fi sprijinită prin creşterea investiţiilor în proiectele industriale şi de infrastructură precum şi prin debutul producţiei de petrol la câmpul petrolifer Kashagan”, a declarat Yerbolat Dosayev la sfârşitul unei reuniuni a cabinetului. Dosayev a mai spus că producţia de petrol a Kazahstanului ar urma să crească de la 82 milioane tone în acest an până la 110 milioane tone în 2018.

Graţie veniturilor din petrol, Produsul Intern Brut nominal al Kazahstanului ar urma să crească de la 38.600 miliarde tenge (253 miliarde de dolari) anul viitor până la 65.900 miliarde tenge în 2018. În 2012 PIB-ul Kazahstanului s-a situat la 200 miliarde de dolari şi în 2013 ar urma să ajungă la 226 miliarde de dolari. De asemenea, PIB-ul per capita ar urma să crească de la 14.600 de dolari în 2014 până la 24.000 de dolari în 2018.

KMG in regiunea Mării Negre

Potrivit lui Daniyar Berlibayev-prim-vicepresedinte al Boardului KazMunayGas, livrările de ţiţei ale Kazakhstanului în Marea Neagră ar putea să ajungă la aproximativ 64 milioane de tone până in 2020, în timp ce rezervele de ţitei din regiunea Marii Caspice, inclusiv din perimetrul Kashagan, ar putea reprezenta aproximativ 10% din consumul mondial de petrol pentru urmatorii 35 de ani.

Cel mai important activ al companiei nationale de petrol si gaze din Kazakhstan în regiunea Mării Negre este Grupul Rompetrol, ce deţine şi operează cea mai mare rafinărie din România (5 milioane tone) – Petromidia Navodari, o reţea de peste 700 de benzinarii dar şi un terminal de descărcare a ţiţeiului cu o capacitate anuală de 24 milioane tone.

Pentru a asigura transportul titeiului între porturile Batumi (Georgia) si Novorossiysk (Rusia) şi rafinăria Petromidia, compania şi-a extins prezenţa în Marea Neagra prin construcţia/achiziţia a două tancuri petroliere de tip Aframax (115.000 tdw), investiţia ridicandu-se la peste 100 milioane de dolari.

De asemenea, KMG deţine din 2008 şi operatorul terminalului petrolier din portul Batumi Georgia, cu o capacitatea anuală de tranzit de 15 milioane tone ţiţei, fiind în acelaşi timp şi acţionar al Caspian Pipeline Consortium (CPC), operatorul conductei de transport ţiţei dintre zacămintele din vestul Kazakhstanului şi portul de la Marea Neagra – Novorossiysk Rusia. Cu o lungime de 1.510 km, conducta are o capacitate de tranzit de 28,2 milioane de tone pe an. După finalizarea lucrărilor de extindere a conductei, se estimează o capacitate a CPC de 67 milioane tone de ţiţei anual, din care 50 de milioane provenite din resursele Kazakhstanului. CPC este deţinută in proporţiei de 31% de Rusia, 19% deKazakhstan, iar restul de alţi operatori.

Extinderea KMG prin Rompetrol

KMG si-a propus in perioada urmatoare unificarea tuturor activele sale de peste hotare în jurul Grupului Rompetrol. In acest sens, divizia de trading a Grupului (Vector Energy Elvetia) a devenit din luna aprilie KazMunayGas Trading AG si va cuprinde toate operaţiunilor de comercializare a ţiţeiului din cadrul KazMunayGas.

Aceasta va fi responsabilă de comercializarea ţiţeiului şi produselor petroliere, dar va dezvolta şi activele logistice necesare atât pentru acoperirea necesităţilor proprii, cât şi pentru dezvoltarea operaţiunilor comerciale şi accesul către pieţe noi.

Pe lângă activitatea de comercializare şi transport al ţiţeiului şi al produselor petroliere, Grupul Rompetrol deţine şi operează depozite de materii prime şi carburanţi cu o capacitate totală de 1,1 milioane mc în România, Franţa, Spania, Bulgaria, Georgia, Ucraina. Volumul vânzărilor de ţiţei prin divizia de trading a Grupului Rompetrol a crescut cu 65% in 2012 pana la un nivel de 10,4 milioane de tone (comparativ cu 6,3 milioane de tone în anul 2011).

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...