Creșterea transportului de petrol prin intermediul conductelor principale a fost un motor-cheie în spatele acestei tendințe pozitive, cu o creștere substanțială de 4,9%, totalizând 34,7 milioane de tone. Această creștere poate fi atribuită transportului extins de petrol din câmpurile Kashagan și Tengiz prin sistemul KazTransOil spre Samara și sistemul Caspian Pipeline Consortium (CPC-care se oprește în portul rusesc Novorossiisk, de unde pleacă pe Marea Neagră, inclusiv spre România – n.red.)
În plus, a existat o creștere notabilă a transportului de petrol către portul Aktau, mai arată publicația.
Interesant pentru noi este că principala cauză a creșterii volumelor de țiței transportate pe mare a fost activitatea în creștere a rafinăriei Petromidia, cea mai mare din România, deținută de Grupul Rompetrol, controlat de KMG.
“Volumul total al transportului de petrol pe mare a crescut cu 12% , ajungând la 5,2 milioane de tone. Această creștere s-a datorat, în principal, restabilirii volumului de petrol transportat prin intermediul sistemului de conducte CPC în direcția portului Midia (România) prin Marea Neagră”, mai arat[ publicația.
Acum o săptămână, Midia Marine Terminal (MMT), companie membră a Grupului Rompetrol (KMG International), a anunțat că a început lucrările de revizie la terminalul marin situat la 8,6 kilometri în largul Mării Negre și care asigură aprovizionarea cu țiței a rafinăriei Petromidia. Cu o capacitate de transfer de 16 milioane tone/an, terminalul reprezintă unica facilitate de descărcare – încărcare țiței de acest tip din România.
Cel mai probabil, livrările către Petromidia au crescut în ultima vreme și din această cauză, pentru a se asigura stocurile.
“La acest moment, capacitatea de stocare a țițeiului, în parcul de rezervoare aflat în proximitatea rafinăriei Petromidia, este la nivel maxim, fiind asigurate materiile prime necesare pentru operarea în condiții optime a celei mai mari rafinării din România. În cazul în care va fi nevoie de stocuri suplimentare de materie primă, Rafinaria Petromidia va putea folosi soluții alternative pentru asigurarea necesarului, inclusiv din capacitățile de stocare aflate în Portul Constanța”, anunța Rompetrol, în informarea legată de începerea reviziei la terminalul din larg, proces care va dura trei săptămâni.
În primele trei luni alea anului, Petromidia a procesat 1,28 milioane de țiței și alte produse, față de doar 980.000 de tone în aceaași perioadă a anului trecut. Tot țițeiul rafinat a provenit din Kazahstan.
Citește și: