“Uniunea Europeană a aprobat, în 3 iunie 2022, al șaselea pachet de sancțiuni, care prevede o renunțare etapizată la țițeiul și produsele petroliere de origine rusă. Implementarea acestei măsuri va dura 6 luni pentru țiței și până la 8 luni, în cazul produselor petroliere.
Aceste restricții nu se aplică achizițiilor de țiței din terțe țări și livrate pe cale maritimă, dacă un astfel de țiței este încărcat în sau tranzitează Federația Rusă”, arată KMG într-un comunicat.
Astfel, compania națională de petrol și gaze KazMunayGas (KMG), cât și alte companii producătoare de țiței din Kazahstan, desfășoară activități de informare a clienților săi cu privire la lipsa restricțiilor în legătură cu operațiunile cu țițeiul kazah, care este transportat pe teritoriul Federației Ruse.
“KazMunayGas, împreună cu autoritățile de stat ale Republicii Kazahstan, desfășoară activități prentru a minimiza consecințele negative ale sancțiunilor internaționale asupra exporturilor țițeiului kazah”, mai arată compania.
„KMG depune toate eforturile pentru a asigura un export stabil și în condiții de siguranță pentru țițeiul kazah. S-a ajuns la înțelegerea privind accesul nelimitat la țițeiul care tranzitează Federația Rusă, pe piața europeană, fapt care va permite asigurarea cu țiței propriu a rafinăriei Petromidia, deținută de KMG International, precum și a altor clienți ai țițeiului nostru”, a declarat Magzum Myrzagaliev, directorul executiv al KMG, în comunicat.
Petrolul kazah a fost redenumit
“În acest moment, țițeiul din Kazahstan se comercializează sub cotațiile Urals și Siberian Light. Începând cu luna iunie a acestui an, în actele comerciale pentru vânzarea țițeiului kazah (certificatul de origine a mărfii), care este livrat prin conducta Atyrau – Samara și încărcat în porturile rusești, se va menționa denumirea de țiței „KEBCO” (Kazakh Export Blend Crude Oil). Acest lucru este necesar pentru diferențierea pe piață a țițeiului de origine kazahă”, arată compania.
De ce e important
Rompetrol aduce țițeiul pentru rafinăria Petromidia (șase milioane de tone pe an capacitate, cea mai mare din țară) folosind două petroliere care traversează încontinuu Marea Neagră, între Midia și portul rusesc Novorosiisk. Terminalul marin din Novorossisk este capătul vestic al unei mari conducte de petrol, prin care se transportă peste 2% din țițeiul mondial și care este principala rută de export pentru țițeiul kazah. Conducta, operată de Caspian Pipeline Consortium (CPC), cu o lungime de 1.500 km, leagă marile câmpuri petroliere din zona caspică de Marea Neagră. CPC are mai mulți acționari, cel mai important (24%) fiind statul rus prin Transneft, după care vin KazMunayGas, și mari companii petroliere occidentale, cum ar fi Chevron, Exxon, Eni, alături de rușii de la Lukoil.
În 2021 prin terminalul CPC din Novorosiisk au plecat spre piețe circa 60,7 de milioane de tone de petrol, dintre care 53 de milioane de tone au fost țiței kazah.
Așadar,a apărut teama că dacă rușii ar dori să retalieze la embargoul petrolier al UE, ar putea prelua controlul asupra terminalului și, la limită, l-ar putea închide, afectând exporturile de țiței kazah și privând de țiței cea mai mare rafinărie din zona noastră, și nu numai.
Kazahstanul este un furnizor important de energie pentru UE și contribuie la diversificarea surselor de aprovizionare ale continentului european. Are o economie dependentă de livrările de țiței, iar peste 70% din exporturile sale de petrol merg către statele UE, Kazahstanul fiind deja al treilea furnizor non-OPEC al UE, după Rusia și Norvegia. Este de așteptat ca, în contextul embargoului asupra țițeiului rusesc, Kazahstanul să conteze și mai mult în ecuația energiei din Europa.
Kazahstanul este și principalul furnizor de țiței al României.
.