Kazahii de la Rompetrol fac fond de investiţii de 1 miliard de dolari în România. Cu Guvernul român

Economica.net
08 05. 2013
petromidia_rafinarie_90944700_12805300

„E un proiect de lege pentru că îl trimitem la Parlament. Până la urmă, decizia finală, ca în toate marile privatizări sau marile cazuri de acest gen, trebuie să aparţină Parlamentului. Practic vindem o parte din acţiunile statului cu 200 de milioane de dolari – este peste preţul de cotaţie la bursă – iar, mai mult, KazMunaiGaz, cu o participare a statului român, va avea un fond de investiţii de un miliard de dolari în perioada următoare”, a spus Ponta, detaliind astfel conţinutul memorandului privind Rompetrol, care va intra în dezbatere în şedinţa de Guvern de miercuri.

Ponta a spus că a fost interesat mai puţin de preţul de 200 de dolari cu care au fost vândute acţiunile – care oricum este peste preţul acţiunilor la bursă, şi mai mult de continuarea investiţiilor în rafinăria de la Petromidia şi în aplicarea fondului de investiţii de un miliard de dolari.

„Ceea ce m-a interesat pe mine – o spun direct, preţul e bun pentru că e peste preţul acţiunilor la bursă, dar mai puţin m-a interest preţul – mai mult m-a interesat să rămână România pentru Kazahstan o ţară importantă, un partener economic strategic pe ntru KazMunaiGaz, să se continue investiţiile în rafinăria de la Petromidia şi să se pună în aplicare acel fond de un miliard de dolari de investiţii”, a spus Ponta.

El a arătat că această continuare a investiţiilor KazMunaiGaz în România reprezintă în primul rând colectarea de taxe la bugetul de stat, crearea de locuri de muncă şi păstrarea României ca ţară principală de investiţii pentru un mare concern.

În ordinea priorităţilor pentru mine nu a fost preţul – acuma s-a încheiat afacerea, pot să spun lucrul ăsta – ci primul lucru a fost continuarea investiţiilor în România, care pe linie orizontală înseamnă în primul rând taxe – câte taxe încasează bugetul din activitatea Rompetrol e chiar mai mult decât preţul – înseamnă locuri de muncă şi înseamnă păstrarea României ca ţară principală de investiţii pentru un mare concern, cum este KazMunaiGaz”, a mai spus Ponta.

Rompetrol a încheiat în luna februarie un memorandum cu OPSPI prin care grupul petrolier s-a angajat că va răscumpăra o parte din acţiunile statului la compania Rompetrol Rafinare, care face parte din grup.

În 2003, Guvernul a transformat în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani restanţele bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.

Scadenţa răscumpărării obligaţiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar până la acea dată Rompetrol Rafinare a răscumpărat obligaţiuni în valoare de numai 71 milioane dolari. Valoarea totală a dobânzilor plătite de companie în perioada 2003-2010 în contul emisiunii de obligaţiuni este de peste 250 milioane dolari.

În urma conversiei obligaţiunilor, statul român, prin Ministerul Economiei, a devenit în 2010 acţionar al Rompetrol Rafinare, cu o participaţie de 44,69%.

Un document oficial prezentat la finele anului trecut de MEDIAFAX relevă că Guvernul mizează să încaseze în acest an 704 milioane lei (160 milioane euro) din cedarea pachetului minoritar la Rompetrol.