Kazahii renegociază termenii vânzării KMG International (fostul grup Rompetrol) către firma chineză CEFC

Tranzacţia prin care firma chineză CEFC urma să devină proprietar al grupului Rompetrol este renegociată, în contextul noului dosar deschis de procurorii DIICOT şi al sechestrelor multiple care sunt puse pe activele grupului.
Mihai Nicuţ - lun, 12 sept. 2016, 21:01
Kazahii renegociază termenii vânzării KMG International (fostul grup Rompetrol) către firma chineză CEFC

Investigaţia procurorilor referitoare la privatizarea rafinăriei Petromidia şi la memorandumul prin care datoriile istorice ale companiei au fost transformate în acţiuni afectează finalizarea tranzacţiei prin care compania chineză CEFC va prelua grupul Rompetrol, iar unii termeni ai tranzacţiei sunt renegociaţi, a declarat pentru ECONOMICA.NET Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior al KazMunaiGas International (KMGI-noua denumire a grupului Rompetrol).

„Este afectată (tranzacţia-n.red.) pentru că am fost luaţi prin suprindere. Tranzacţia a fost afectată oarecum încă din a doua zi după semnare. Sechestrul a fost o surpriză neplăcută pentru noi. Acum trebuie să renegociem cu partenerii noştri unele condiţii care sunt legate de unele aspecte ale investigaţiei. Am avut progrese în acest sens. Desigur, în acest caz poziţia instituţiilor relevante va fi destul de importantă, pentru că înţelegerea va furniza fundaţia pentru dezvoltarea viitoare a activelor din România” a declarat Zhangulov.

La finalul lunii aprilie, CEFC – China Energy Company Limited şi KazMunaiGas (KMG) au anunţat că au semnat un acord prin care compania chineză va achiziţiona 51% din grupul Rompetrol. „În următorii cinci ani, CEFC va investi cel puţin 3 miliarde de dolari în proiecte energetice, investiţii care vor fi făcute prin viitorul fond de dezvoltare stabilit de partea kazahă împreună cu Guvernul României, care urmează să devină operational”, a anunţat grupul Rompetrol, într-un comunicat.

Valoarea tranzacţiei a fost făcută publică ulterior de partea chineză: CEFC urmează să plătească 680 de milioane de dolari pentru pachetul majoritar al Rompetrol, potrivit unui anunţ de pe site-ul companiei chineze, care a fost însă ulterior retras.

La puţin timp după anunţarea tranzacţiei CEFC-KMG, procurorii DIICOT au demarat cercetările în dosarul „Rompetrol II”, punând sechestre de trei miliarde de lei pe acţiunile şi activele rafinăriei Petromidia, KazMunayGas International NV şi SC Oilfield Exploration Business Solutions SA, şi pe conturile unor persoane fizice, dosarul fiind disjuns dintr-o cauză trimisă în judecată în anul 2006. Dosarul se referă la presupuse fapte penale derulate atât la privatitarea rafinăriei, cât şi la conversia datoriilor de 603 milioane de dolari către bugetul de stat în obligaţiuni. Sechestrul a fost contestat de compania petrolieră în instanţă, dar încă nu a fost ridicat.

Iar acesta nu este singurul sechestru pus pe activele rafinăriei Petromidia-Rompetrol Rafinare SA, cel mai important activ al grupului Rompetrol. În anul 2010, o altă instituţie, de data aceasta Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a pus sechestu pe unele active ale rafinăriei, atunci când firma kazahă a răscumpărat doar o parte din obligaţiunile ajunse la scadenţă în contul datoriei istorice, iar statul a ajuns din nou acţionar al rafinăriei, aşa cum stipula un act normativ adoptat încă din 2003. În ciuda faptului în 2013, statul şi partea kazahă au semnat un memorandum care privea stingerea tuturor litigiilor între cele două părţi acest sechestru nu a fost ridicat nici acum, aşadar unele active ale rafinăriei sunt supuse acum unui dublu sechestru.

Oficialul kazah spune că deşi chinezii nu au spus niciodată „din cauza statului român vom plăti cu atât mai puţin”, termenii tranzacţiei sunt afectaţi tocmai de incertitudine şi de trecerea timpului. „Valabilitatea propunerii (oferta CEFC n.red.) a avut o limitare de timp. Nu poţi avea aceeaşi ofertă de preţ pentru lucruri care se schimbă în timp. Este o afacere, ei trebuie să conducă o afacere operaţională, deci există o limită de timp pentru orice evaluare. De aceea încercăm să ducem la bun sfârşit înţelegerea cât mai repede posibil, pentru a fixa toate cifrele importante” a spus Zhangulov pentru ECONOMICA.NET.

Vicepreşedintele Rompetrol spune că această tranzacţie este îm beneficiul activelor din România şi se aşteaptă ca Guvernul României să sprijine finalizarea ei.

„Este important să menţionăm un lucru – înţelegerea cu CEFC nu este despre dezinvestirea activelor din România. Este despre cu totul altceva şi poate că esenţa înţelegerii a fost interpretată greşit de presa din România. Înţelegerea cu CEFC este modul în care ai un partener, lucrezi alături de acesta cu angajamentul ferm de a investi într-o bază creată, şi nu doar în România, ci în general în pieţele din zona Mării Negre – România, Bulgaria. Va exista un flux nou de investiţii care va creşte această bază a activelor, ce va fi susţinută de o ofertă constantă din Kazahstan, care se află acum la baza creşterii noastre. Iar prin unirea forţelor, ne creăm capacitatea de a desfăşura noi proiecte de investiţii, de a le finanţa, de a le furniza resursele necesare pentru a le administra. Spun acest lucru pentru că în România avem o echipă de management foarte bună, formată din români. Avem un brand bun, Rompetrol, care are un potenţial de creştere foarte mare. Încercăm deci să dezvoltăm aceste lucruri, în beneficiul României şi al brandului Rometrol, a cărui vizibilitate a crescut în zona Mării Negre, pe fondul unor venituri foarte bune. Avem un partener foarte puternic – se află în topul Fortune Global 500 în primele 250 de companii. Este deci un partener foarte serios. Aceste lucruri încercăm să le facem să se întâmple, iar ele în mod normal ar trebui să fie susţinute de Guvern”, a spus Zhangulov pentru ECONOMICA.NET.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...