Kazahstan, în pragul unei etape importante

Pentru Kazahstan, începutul acestui an nu ar fi putut fi mai diferit de tragicul ianuarie 2022. Cu puțin peste douăsprezece luni în urmă, țara se afla în mijlocul unei tentative violente de lovitură de stat orchestrată de grupuri care doreau să vadă prăbușirea națiunii. Exista o posibilitate reală ca statalitatea Kazahstanului să fie anihilată din interior, ceea ce ar fi avut efecte negative nu doar în regiunea Asiei Centrale.
Ion Dobreanu - mar, 28 feb. 2023, 20:56
Kazahstan, în pragul unei etape importante

Din fericire, țara a reușit să-și revină după rănile provocate de evenimentele din ianuarie 2022 și să-și consolideze în continuare bazele guvernării prin schimbări politice și socio-economice. Din ianuarie 2022 au trecut douăsprezece luni, iar Kazahstanul este cu totul de nerecunoscut, relatează RomaniaTv.net.

Modificările constituționale adoptate după referendumul național din iunie 2022 au stabilit noi principii democratice, inclusiv un parlament mai influent, puteri prezidențiale limitate, proceduri simplificate de înregistrare a noilor partide politice, alegerea directă a akimilor (primarilor) și multe alte măsuri importante.

Mai multe inițiative politice au fost lansate începând cu luna ianuarie a acestui an. Poate cea mai semnificativă este înființarea Curții Constituționale, la care se poate adresa orice cetățean, inclusiv Comisarul pentru Drepturile Omului și Procurorul General. Curtea se va asigura că legile țării sunt conforme cu Constituția și protejează drepturile fundamentale ale cetățenilo. Elvira Azimova, primul președinte al Curții Constituționale, a ocupat anterior funcția de comisar pentru drepturile omului în Kazahstan. Acesta este un indiciu clar al priorităților și direcției Curții.

În prezent, Kazahstan se îndreaptă rapid către alegerile pentru Mazhilis (camera inferioară a parlamentului) și Maslikhate (organe reprezentative locale), din 19 martie. Aceste alegeri vor fi unice în multe privințe. În primul rând, două partide politice recent înființate vor participa la vot. De exemplu, la sfârșitul anului trecut, în Kazahstan a fost înființat Partidul Verde, care va crește gradul de conștientizare cu privire la problemele care afectează mediul – un domeniu de importanță vitală având în vedere provocările actuale legate de schimbările climatice și care îi preocupă foarte mult pe cetățenii din Kazahstan, date fiind consecințele de durată ale calamităților de mediu la scară largă provocate de om în perioada sovietică.

În prezent, în Kazahstan sunt înregistrate șapte partide, oferind electoratului o varietate de opțiuni politice. Participarea la alegeri competitive va întări sistemul multipartid prin creșterea pluralismului și influența politicii de opoziție, un obiectiv la care țara noastră a lucrat în ultimii ani. Important este că pragul pentru intrarea partidelor în Mazhilis a fost redus de la șapte la cinci procente, facilitând intrarea în parlament a partidelor de opoziție, care pot juca un rol important în creșterea responsabilității guvernului.

În al doilea rând, pentru prima dată după 2004, la alegerile pentru Mazhilis va fi folosit un model mixt proporțional majoritar, în care 70% dintre deputați vor fi aleși proporțional pe liste de partid, iar 30% prin vot majoritar în circumscripții uninominale. Aceasta înseamnă că 29 din cei 98 de deputați vor fi aleși în colegii uninominale, iar 69 pe liste de partid, conform modelului de reprezentare proporțională dintr-o circumscripție națională unică de nivel național. Alegerile pentru Maslikhate din districtele și orașele de importanță națională vor avea loc, de asemenea, conform unui sistem electoral mixt în raport de 50/50, iar pentru Maslikhat-ele de nivel inferior va fi folosit în totalitate sistemul electoral majoritar.

În plus, în buletinele de vot va fi inclusă opțiunea „împotriva tuturor”, oferind alegătorilor posibilitatea de a-și exprima dezaprobarea față de toți candidații dacă doresc acest lucru. În cele din urmă, la nivel legislativ a fost stabilită o cotă de 30% pentru femei, tineri și persoane cu nevoi speciale în repartizarea mandatelor deputaților pe listele de partid. Acest lucru asigură o reprezentare mai largă în parlament a tuturor categoriilor de cetățeni ai Kazahstanului.

Kazahstan și-a respectat angajamentul de a organiza alegeri libere, deschise și corecte. Rolul observatorilor electorali este, fără îndoială, crucial în această privință. Ca și la alegerile anterioare, inclusiv la alegerile prezidențiale din noiembrie 2022, 10 organizații internaționale și zeci de observatori din țări străine au fost invitați pentru a observa alegerile. Oficialii se așteaptă la cele mai mari misiuni de observatori electorali din partea Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și a Comunității Statelor Independente.

Alegerile viitoare vor marca o altă etapă importantă în dezvoltarea democrației kazahe. Mulți nu erau siguri că țara își va reveni după tulburările din ianuarie 2022. Cu toate acestea, obstacolul a fost depășit. Pe lângă faptul că națiunea și-a demonstrat rezistența și stabilitatea noastră, țara s-a transformat prin inițiative politice și socio-economice semnificative.

Aceste alegeri nu ne vor schimba țara peste noapte, dar vor contribui la crearea unui Kazahstan echitabil – o societate prosperă și un sistem politic mai dinamic și mai competitiv. O astfel de țară va fi un partener de cooperare și mai puternic și angajat pentru comunitatea internațională, inclusiv pentru România.

Pe măsură ce lumea continuă să se confrunte cu provocările geopolitice și economice actuale, un Kazahstan stabil și prosper nu este doar în beneficiul cetățenilor săi, ci și al întregii regiuni și al tuturor partenerilor internaționali. Reformele politice, susținute de alegeri competitive, reprezintă fundamentul pe care Kazahstanul își va clădi stabilitatea și va continua să își construiască viitorul.

Te-ar mai putea interesa și
Incendiul rămâne pe primul loc în clasamentul riscurulor care provoacă cele mai mari daune locuințelor din România
Incendiul rămâne pe primul loc în clasamentul riscurulor care provoacă cele mai mari daune locuințelor din România
Incendiul continuă să rămână pe primul loc într-un Top 5 al riscurilor care generează, per total, cele mai mari pagube locuințelor asigurate din țara noastră, arată o analiză realizată......
Investitorii, prudenți la începutul lui 2025, dar optimiști pentru perspectivele întregului an
Investitorii, prudenți la începutul lui 2025, dar optimiști pentru perspectivele întregului an
Dacă ne uităm la primul trimestru al anului 2025, agenda de evenimente pare a fi una standard, cu Forumul Economic Mondial ...
Banca Transilvania integrează inteligența artificială în BT Pay
Banca Transilvania integrează inteligența artificială în BT Pay
Utilizatorii BT Pay au la dispoziție un asistent virtual (Chat BT) pentru informații cu privire la funcționalitățile ...
Elveţia – Banca Naţională se aşteaptă la un profit record în 2024, de 80 miliarde de franci elveţieni
Elveţia – Banca Naţională se aşteaptă la un profit record în 2024, de 80 miliarde de franci elveţieni
Banca Naţională a Elveţiei (SNB) va raporta probabil un profit record în 2024, de aproximativ 80 miliarde de franci elveţieni ...