Kazahstanul a decretat starea de urgență ca urmare a protestelor violente care au cuprins țara

05 01. 2022

Agenţiile de presă Interfax, TASS şi RIA Novosti au anunţat instituirea stării de urgenţă în întreaga ţara, citând un comunicat difuzat de televiziunea publică din Kazahstan.

Anterior, starea de urgenţă fusese decretată la nivel local în principalele zone afectate de manifestaţii, Almatî, capitala economică a ţării, provincia Mangystau şi capitala Nur-Sultan.

Internetul şi telefonia mobilă erau blocate miercuri în această fostă republică sovietică din Asia Centrală.

Media locale au relatat că manifestanţii s-au îndreptat după-amiază spre reşedinţa prezidenţială din capitală şi că două clădiri oficiale erau în flăcări.

Potrivit unor informaţii care nu pot fi verificate, revoltele ar fi cuprins întreaga ţara, iar protestatarii ar fi preluat controlul asupra aeroportului din Almatî.

În orice caz, compania rusă Aeroflot şi-a anulat zborul de la Moscova spre Almatî.

Într-un efort de a stopa criza, preşedintele Kassîm-Jomart Tokaev a demis guvernul şi a decretat stare de urgenţă în mai multe regiuni ale Almatî şi în capitala Nur-Sultan, redenumită recent în onoarea fostului preşedinte Nursultan Nazarbaiev.

Autorităţile kazahe au decretat de asemenea restricţii de circulaţie între 23:00 şi 07:00.

De la ce a început totul

Pe fondul furiei după o creştere a preţurilor gazului petrolier lichefiat (GPL), protestele au început în oraşul în oraşul Zhanaozen, în vestul acestei ţări bogate în resurse naturale, înainte de a se extinde în marele oraş regional Aktau de pe malul Mării Caspice. Prețul pe litrul de GPL a crescut la 120 de tenge (28 de cenți SUA) la începutul acestui an, comparativ cu un preț de 50-60 de tenge (12-14 cenți) în 2021.

Zhanaozen a fost în trecut scena mai multor violenţe care au zguduit Kazahstanul de la independenţa sa de URSS în 1991. În 2011, cel puţin 14 lucrători de la o exploatare petrolieră şi-au pierdut viaţa atunci când poliţia a reprimat o manifestaţie contra condiţiilor de muncă grele şi nivelului mic al salariilor.

În cursul serii, de 4 ianuarie autorităţile au anunţat că vor acorda o reducere a preţului la GPL fixându-l la 50 de tenge (0,1 euro) pe litru în regiune. Cu toate acestea, această promisiune nu a dus la dispersarea manifestanţilor.

Kasîm-Jomart Tokaev, la putere din 2019, a fost ales drept succesor de liderul istoric Nurzultan Nazarbaev, în vârstă de 81 de ani, care a condus Kazahstanul timp de treizeci de ani din 1989 şi îşi păstrează influenţa.

Citește și: Guvernul Kazahstanului a căzut ca urmare a protestelor generate de creșterea prețurilor la carburanți